Доступність посилання

ТОП новини

«Український вибір» Путіна: Янукович чи Медведчук?


Віктор Медведчук, лідер руху «Український вибір»
Віктор Медведчук, лідер руху «Український вибір»
Київ – Чи причетний лідер руху «Український вибір» Віктор Медведчук до скандальної стратегії тиску Росії на Україну? Думки експертів і політиків розділилися, сам Медведчук називає цю стратегію провокаціями жовтої преси. Ставку Кремля на Медведчука як кандидата на президента на виборах 2015 року фахівці оцінюють як неефективну.

Лідер руху «Український вибір» та один з імовірних кандидатів на президента на виборах 2015 року Віктор Медведчук відкидає свою причетність до скандальної стратегії тиску Росії на Україну для її вступу в Митний союз. Текст цієї стратегії, яку нібито розробили за участі Медведчука і поклали на стіл російського президента Володимира Путіна, оприлюднило «Дзеркало тижня». В письмовому коментарі Радіо Свобода Віктор Медведчук назвав і саму стратегію, і зв’язок цього документа з його іменем вигадками жовтої преси та опозиції.

«Публікувати свої вигадки під виглядом «таємних документів» із посиланням на неясні джерела – прийом, до якого шарлатани від мас-медіа прибігали споконвіків. Моя діяльність і діяльність руху «Український вибір» є абсолютно відкритою. Я готовий публічно говорити про ситуацію в країні. Вона проста: об’єднавшись довкола євроінтеграції, влада і опозиція все одно мають в цьому питанні підтримку лише меншої частини українців. Сам я продовжую наполягати, що вступ до Митного союзу є безальтернативним варіантом для економіки України сьогодні й завтра», – написав у листі Радіо Свобода Віктор Медведчук.

Він сумнівається, що поява таких документів у ЗМІ нашкодить його руху «Український вибір». Нині на сайті цієї організації триває опитування: чи перетворювати її з суспільного на політичне об’єднання.

Куди йтиме Україна, вирішуватиме народ – Колесніченко

Народний депутат від Партії регіонів Вадим Колесніченко так само висловив сумнів, що стратегія тиску на Україну є справжнім російським документом. Але він не виключив, що частина викладеної в ньому інформації відповідає дійсності.

Митний союз має свої переваги і недоліки, і так само – має переваги й недоліки Євросоюз
Вадим Колесніченко
«В цьому документі десь половина інформації відповідає дійсності. Водночас – в ньому є відверті перебільшення, зокрема – примушування України до вступу до Митного союзу. Ми всі чудово розуміємо, що Митний союз має свої переваги і недоліки, і так само – має переваги й недоліки Євросоюз. Куди йтиме Україна – вирішуватиме не влада, а народ – на всеукраїнському референдумі», – очікує депутат.

Чи побачить Європа «холодну війну» Росії проти України?

Колишній міністр закордонних справ Володимир Огризко вважає, що стратегія тиску на Україну, розробку якої пов’язують з прізвищем Медведчука, є черговим доказом інформаційної війни проти України. А текст, як виглядає, писали не двоє осіб, а можливо ціле посольство з відповідними службами.

«Я тільки хотів би, щоб якомога більше західних дипломатів, які працюють в Києві, прочитали цей документ і передали до своїх столиць. Щоб деякі європейські політики нарешті зробили правильні висновки і зрозуміли, що проти України ведеться цілеспрямована, багатопланова, політична, ідеологічна, економічна, інформаційна війна», – зазначає Огризко.
Медведчук, Назарбаєв, Путін і Медведєв на змаганнях у Сочі, 17 серпня 2013 року, фото з сайту руху «Український вибір»
Медведчук, Назарбаєв, Путін і Медведєв на змаганнях у Сочі, 17 серпня 2013 року, фото з сайту руху «Український вибір»

У суботу, 17 серпня, російський президент Володимир Путін та його попередник на цій посаді Дмитро Медведєв, а також президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв зустрілися у Сочі на чемпіонаті з бойового самбо. Туди ж Путін запросив і Медведчука, про що свідчить його фото поруч з лідерами. У липні, під час святкування 1025-ї річниці Хрещення Русі в Києві Володимир Путін провів коротку офіційну зустріч з Віктором Януковичем і відразу поїхав на круглий стіл про переваги Митного союзу перед ЄС, який проводив Віктор Медведчук. Ці та інші події спричинили низку заяв експертів про те, що Путін робить ставку на Медведчука як кандидата на президента України на виборах 2015 року і тому напоказ співпрацює з ним.

Утім, перетікання рейтингу від Путіна до Медведчука, на яке розраховує Кремль, в Україні відбутися не може, пояснює політолог Костянтин Бондаренко.

Росія може грати як завгодно, але ця гра на українському ґрунті виявиться малоефективною
Костянтин Бондаренко
«Якщо навіть завтра з’являється Путін з Медведчуком на сході України, і закликає голосувати за нього (припустімо, що в Путіна в тих регіонах рейтинг 25%), то це не означає, що рейтинг перетече до Медведчука. Останній набере 3-4%. Росія може грати як завгодно, але ця гра на українському ґрунті виявиться малоефективною, як показують усі виборчі кампанії», – прогнозує політолог.

Березовець: в оточенні Путіна розкручують альтернативу Януковичу

Політттехнолог Тарас Березовець, так само вважаючи потуги російських лідерів щодо Віктора Медведчука неефективними, очікує від них зовсім несподіваного ефекту. Він пояснив свою думку Радіо Cвобода:

Альтернативна кандидатура може розраховувати на великі фінансові ресурси Кремля
Тарас Березовець
«Російський президент став жертвою тих людей у Кремлі, які відповідають за політику щодо України. І тепер вони за два роки до виборів розкручують альтернативу чинному президенту Віктору Януковичу, – констатує Березовець. – Альтернативна кандидатура може розраховувати на великі фінансові ресурси Кремля. Попри це, навряд чи Медведчук набере достатньо голосів на виборах президента, щоб вийти у другий тур. Однак він може відтягнути голоси у Януковича і не дати йому перемогти повторно».

Колишній міністр внутрішніх справ, лідер руху «Третя українська республіка» Юрій Луценко пояснює такі дії російського глави держави підготовкою до парламентських виборів в Україні 2017 року. Спираючись на їхні результати, прогнозує Луценко, Росія намагатиметься відвернути Україну від Європи в бік Митного союзу.

Більшість українських експертів вважають рейтинг Віктора Медведчука в Україні низьким і не очікують, що він стане серйозним гравцем на найближчих президентських перегонах.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

XS
SM
MD
LG