Доступність посилання

ТОП новини

Світовий конгрес українців у Львові: президент ігнорує, а опозиція підтримує


Львів – У Львові – тиждень української діаспори. Українці з усього світу зібрались у місті Лева на Х Світовий конгрес українців, який присвятили 80-річниці Голодомору в Україні. Сьогодні конгрес розпочинає свою роботу і триватиме три дні, під час яких мова йтиме про проблеми українців у світі, про нинішню політичну ситуацію в Україні, про вшанування роковин Голодомору. Не оминуть своєю увагою Світовий конгрес українців і українські політики.

Виглядає на те, що перші особи держави, президент і прем’єр не братимуть участь у Світовому конгресі українців (СКУ). Ярослава Хортяні, перший заступник президента СКУ зауважила, що навряд чи в якійсь іншій країні перші особи держави обійшли увагою таке поважне зібрання.

«Просто бояться почути правду, бо правду можуть почути лише сильні люди. Ми не переживаємо, що не буде президента, ще не відомо, чи буде міністр культури, бо не для них ми робимо наш конгрес. Президенти і прем’єри приходять і відходять. Ми жили і без них. Звісно, добре було б, якби влада, яка називає себе українською, була присутня на такому зібранні. Не знаю жодної діаспори, де б влада такий захід проігнорувала. Але ми живемо в українських реаліях…», – каже Ярослава Хортяні.

Українські опозиціонери будуть на конгресі

Втім, не оминуть своєю увагою конгрес політики Віталій Кличко, Арсеній Яценюк,Олег Тягнибок, Юрій Луценко, які спілкуватимуться з учасниками конгресу і братимуть участь у вівторок у пішій ході, присвяченій вшануванню жертв Голодомору. Це перша в історії української діаспори така подія у Львові. Після панахиди кожен з учасників покладе до підніжжя пам’ятника Кобзареві оберемок із п’яти колосків пшениці, обв’язаних чорною стрічкою, як символ життя і духовного багатства, як згадку про скоєний сталінським режимом геноцид українського народу. До слова, Голодомор геноцидом визнали шістнадцять країн світу і не без старань представників СКУ.

У рамках ювілейного конгресу українців відбудеться три круглі столи, на яких мова йтиме про євроінтеграцію України, і представники СКУ запропонують своє бачення і допомогу у просуванні України в Європу. Говоритимуть про те, як Україна має належно і чесно вшанувати 80-і роковини Голодомору, а також мова йтиме про проблеми світового українства.

«Ми б хотіли, щоб Україна розуміла, що має шанс вийти на міжнародний рівень, якщо захищатиме українців у Польщі, Росії, Сербії, Придністров’ї, Молдові, Угорщині, так, як це робить угорська, румунська влади. Ми хочемо, щоб святкування 200-ліття Шевченка відбулось масштабно, бо Шевченко зрозумілий цілому світу. Ми говоритимемо, як громада світу може допомогти євроінтегруватись Україні, ми працюємо через наші уряди», – говорить Ярослава Хортяні.

Україна не використовує потенціал діаспори

Якщо у багатьох країнах, зокрема у Польщі і Росії, влада використовує потенціал і вплив своєї діаспори, то Україна про це не дбає. Держава і світове українство мають працювати як єдиний організм, поширювати інформацію про світове українство в українському суспільстві, каже Ірина Ключковська, директор Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою університету «Львівська політехніка».

«Суспільство не знає нічого про світове українство. Чому ми підтримуємо проведення заходу? Це прекрасна нагода поширити знання про світове українство. Бо якщо людина знає про це з садочка, школи , університету, то коли доходить до вищих ешелонів влади, то у неї не має запитання, що робити з 20 мільйонами українців. Відповідь уже давно дала навіть Росія, яка використовує вплив своєї діаспори, Польща використовує потужний потенціал польської діаспори»,наголосила Ірина Ключковська.

Українське суспільство досі не позбулось нав’язаного стереотипу ще з радянських часів, коли комуністи очорнювали українську діаспору. Насправді українці у світі зберігали національну ідентичність, культуру, традиції, історію.

Оксана Винницька виросла в українській діаспорі в Канаді, останні десять років мешкає у Львові. Вона наголошує, що світове українство вболіває за Україну і є посередником України у світі.

«Незалежно від того, що відбувається в Україні, Світовий конгрес українців є і буде. Це реальність. Ми проживаємо в наших країнах і вболіваємо за Україну», – зауважила Оксана Винницька.

У вівторок Х Світовий конгрес українців урочисто відкриють в Оперному театрі. Також учасники конгресу з 33 країн світу обиратимуть новий провід СКУ.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG