Доступність посилання

ТОП новини

Розмови про енергонезалежність внаслідок видобутку сланцевого газу є міфом – депутат


Теза про енергетичну незалежність після освоєння сланцевого газу нав’язується штучно, насправді це міф і окозамилювання. Про це заявила депутат від ВО «Свобода», голова комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Ірина Сех на сесії Івано-Франківської обласної ради, де йшлося про погодження Угоди про розподіл вуглеводнів.

При цьому, додала вона, «на органи місцевого самоврядування, територіальні громади, фахівців-екологів, правників, експертів, громадськість, які виступають проти видобутку сланцевого газу, з подачі чинної влади вішають ярлики «агентів Путіна та Кремля».

На думку народного депутата, проект з видобутку сланцевого газу «просувається з використанням корупційних схем», є «спробою перерозподілу власності, і зміни форми власності, і самого власника».

Міністр енергетики і вугільної промисловості України Едуард Ставицький, який теж взяв участь у сесії Івано-Франківської облради, вважає розмови про корупційні схеми і відмивання коштів маніпуляціями. «Коли йде мова про співпрацю з такими провідними компаніями як «Шелл», «ЕксонМобіл» і «Шеврон» питання корупції взагалі не існує», – сказав Едуард Ставицький.

Ірина Сех повідомила, що українська фірма «Надра Олеська» належить товариству з обмеженою відповідальністю СПК «Гео-сервіс», «адреса якого у спальному районі Києві, ніякої історії, ніяких напрацювань, яка, не вкладаючи жодної копійки, претендує на серйозні прибутки». Міністр Едуард Ставицький заперечив: «Надра Олеська» не є фантомом якоїсь компанії спального району, а це компанія, яка належить компанії «Надра України», яка сто відсотків належить державі».

Сесія Івано-Франківської обласної ради сьогодні не дала погодження на проект Угоди між Україною та компанією «Шеврон» і товариством з обмеженою відповідальністю «Надра Олеська» про розподіл вуглеводнів, які видобуватимуться в межах Олеського родовища.
XS
SM
MD
LG