Доступність посилання

ТОП новини

Колесніченко пропонує скасувати норму закону про євроінтеграцію


Жанна Безп’ятчук

Київ – Регіонал Вадим Колесніченко пропонує відмовитися від євроінтеграції як єдиного можливого напрямку зовнішньої політики і визначити на референдумі, куди має рухатися Україна. У Партії регіонів наголошують, що це його особиста ініціатива. Натомість опозиція законодавчу ініціативу Колесніченка серйозно не сприймає.

Автор законопроекту, депутат від Партії регіонів Вадим Колесніченко переконаний, що у справі визначення векторів зовнішньої політики всі крапки над «і» українці не розставили. Цю крапку вони мають поставити на референдумі, каже він.

Цей шлях має обрати для себе сама країна
Вадим Колесніченко
«Я не вважаю, що ми маємо право як представники влади особисто вирішувати зовнішньополітичний вектор держави. А це має робити народ України на референдумі. Це по-перше. По-друге, я вважаю, що в зв’язку з тим, що в суспільстві немає дискусії з питань зовнішньополітичного розвитку, немає достатньо інформації – ми тримаємо суспільство в темряві. Цей шлях має обрати для себе сама країна», – пояснює Вадим Колесніченко.

Ініціатива Колесніченка – пропагандистський проект – Бригинець

Втім, опозиція цей законопроект серйозно не сприймає. Депутат від «Батьківщини» Олександр Бригинець запевняє, що законопроект Колесніченка майбутнього не має.

«Я абсолютно впевнений, що це – пропагандистський проект. Він не буде внесений в зал для голосування до Вільнюського саміту, це очевидно. А після саміту тим паче, якщо Україна підпише асоціацію, то не буде внесений», – вважає Бригинець.

Водночас, заступник голови фракції Партії регіонів Михайло Чечетов запевняє, що законодавча ініціатива Колесніченка відображає лише позицію окремого депутата.

Це його особиста позиція. Фракція буде ухвалювати політичне рішення. І, скоріш за все, фракція не підтримає
Михайло Чечетов
«Це його особиста позиція. Фракція буде ухвалювати політичне рішення. І, скоріш за все, фракція не підтримає. З точки зору політичного рішення, то це зрозуміло – можна підтримати, можна не підтримати, але, скоріш за все, не підтримає. Але ось юридично його позиція бездоганна, до неї не придерешся, тому що він апелює до народу. Він говорить: давайте перш ніж приймати доленосне, стратегічне рішення, куди йти – до ЄС чи до Митного союзу – не у парламенту запитаємо, а парламент висловив свою волю через закон, а напряму – у народу», – каже Чечетов.

Митний союз розколює Україну – соціолог

Соціолог Євген Головаха наголошує на тому, що обидва вектори інтеграції – і європейський, і східний – підтримує приблизно однакова кількість громадян, але потрібно враховувати ширший контекст цих питань.

«Якщо Україна приєднується до Митного союзу, то це не сприйме західний регіон. Це поглибить розкол суспільства. А якщо до європейського, то це нічого не поглибить, бо у східному регіоні немає жодних заперечень суттєвих щодо приєднання до Європи», – зазначає експерт.

Зі слів Євгена Головахи, як інтеграцію до Митного союзу, так і до Євросоюзу підтримують менше ніж 50 відсотків українців.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG