Доступність посилання

ТОП новини

Василь Стус постав у спогадах 74 авторів


Євген Сверстюк та Василь Овсієнко на презентації книги «Василь Стус: Поет і Громадянин. Книга спогадів та роздумів», Київ, 20 серпня 2013 року
Євген Сверстюк та Василь Овсієнко на презентації книги «Василь Стус: Поет і Громадянин. Книга спогадів та роздумів», Київ, 20 серпня 2013 року
Київ – Книгу спогадів «Василь Стус: Поет і Громадянин. Книга спогадів та роздумів» презентували у вівторок у Києві. Вона присвячена 75-річчю від дня народження поета. І хоч автори та упорядники не обіцяють читачам приємного читання, відзначають: у цих спогадах Василь Стус не бронзовий, а живий.

100 спогадів 74 авторів вмістила в собі книга «Василь Стус: Поет і Громадянин. Книга спогадів та роздумів». Її редактор Тетяна Бондаренко розповідає, що у назву книги винесені дві іпостасі Василя Стуса: з одного боку – чуйний поет, який жодного разу не скривдив свого співкамерника, а з другого – громадянин, який виявляв принциповість і подекуди навіть грубість у поводженні з тюремними наглядачами.

Водночас спогадами про поета книга не обмежується. «Цікаво було дізнатися про особливості перебування у в’язниці, карцерний режим, про те, як в’язні передавали інформацію, як передавали на волю свою поезію і публіцистичні статті. З огляду на це, вважаю, що це не лише книга про постать, а це ціла енциклопедія 20-го століття», – каже Бондаренко.

Громадський і політичний діяч, шістдесятник, політв’язень і один із авторів книги Олесь Сергієнко пам’ятає Василя Стуса насамперед у його вчинках.

«Я, наприклад, пам’ятаю такий вчинок: 11 березня 1966 року відбувався суд над Ярославом Гевричем, медиком, нашим товаришем. Суд був закритим. Ми прийшли, і нас не пускають. Василь Стус стояв і мінився на лиці, питаючи, що це за бандитська розправа за зачиненими дверима. І його переслідувачі, всі наші переслідувачі бачили усю його непримиренність і цю його позицію», – пригадує він.

Тексти у книзі упорядковані так, щоб охопити все життя Василя Стуса. Так, про його дитинство розповідають найближчі родичі – мати і сестра, про період юності – його колеги по університету, армійські приятелі і педагоги, про київський період – відомі діячі літератури, правозахисного руху, а про часи неволі – двадцять його співкамерників.
Василь Овсієнко показує як виглядав рукопис Василя Стуса, Київ, 20 серпня 2013 року
Василь Овсієнко показує як виглядав рукопис Василя Стуса, Київ, 20 серпня 2013 року

Хоч збірник замислили як книжку про постать, однак отримали книжку про добу, про систему, яка творила з народу населення, акцентує науковець, перекладач Ольга Кочерга.

«Не є тут Стус бронзовим, кам’яним, він є живим. І тим він величнішим постає з цієї книжки. Тут є багато таких деталей як, скажімо, добра, іронічна посмішка Романа Корогодського, коли він розповідає, як вони перед весіллям бігали і купували квіти і ледве не запізнилися на нього», – переказує вона.

Книга «Василь Стус: Поет і Громадянин. Книга спогадів та роздумів» видана обмеженим тиражем – одна тисяча примірників. Автори планують підготувати про Василя Стуса ще й двотомник, але в цій справі розраховують на державне фінансування.
  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG