Доступність посилання

ТОП новини

Діями Москви щодо Києва Путін «втратив Україну» (європейська преса)


Головною темою згадок про Україну в європейській пресі залишаються українсько-російські торговельно-митні суперечки, які порівнюють із торговельною війною. Відомий західний економіст-аналітик Андерс Ослунд із цього приводу написав, що такими діями Росії її президент Володимир Путін «втратив Україну».

Політика президента Росії Володимира Путіна щодо України трагікомічна – вона так само агресивна, як і безуспішна, пише Андерс Ослунд у Moscow Times, англомовному щоденнику, що виходить у Росії. У статті з назвою «Як Путін втратив Україну» відомий західний економіст-аналітик пише, що російський президент, як виглядає, не зрозумів, як треба ставитися до України, і його останньою помилкою стала гра в торговельну війну. Автор статті, нині провідний дослідник Інституту міжнародної економіки імені Пітерсона у Вашингтоні, нагадує читачеві історію численних прикладів тиску України на Росію ще з часів президента Леоніда Кучми й до останніх днів, коли Путін після відвідин України на річницю хрещення Київської Русі розширив свої антиукраїнські дії до повноцінної торговельної війни без оголошення, запровадивши майже тотальний бойкот українського імпорту, використавши бюрократію як свою головну зброю. Це стало тим болючішим ударом для України, додає економіст, що президент Віктор Янукович довів економіку країни до жалюгідного стану, а через його кепську політику в галузі економіки і прав людини ні МВФ, ні ЄС не готові допомогти Україні. Дії Путіна наводять на думку, що він має намір поставити Януковича на коліна, пише Ослунд, – але ймовірніше, що він тільки ізолює Росію і вштовхне Україну в європейську спільноту. При цьому аналітик також звертає увагу, що президент України має очевидний вибір, і, якщо він звільнить із ув’язнення колишнього прем’єра Юлію Тимошенко, ЄС може на саміті «Східного партнерства» у Вільнюсі наприкінці листопада підписати важливу угоду про асоціацію, яка дасть Україні великі переваги.

Британський щоденник Financial Times, зі свого боку, повідомляє, що Європейський союз у вівторок різко застеріг Росію не карати Україну односторонніми дискримінаційними торговельними обмеженнями за намагання Києва встановити тісніші економічні зв’язки з ЄС. У Брюсселі поставили під сумнів підстави, про які заявляла Росія для обмеження експорту з України, й наголосили, що з погляду Євросоюзу будь-яка економічна погроза з боку Росії, спрямована проти України і пов’язана з можливим підписанням угоди про асоціацію з ЄС, неприйнятна. Автор статті також повідомляє, що пізніше у вівторок Київ оголосив, що Москва погодилася скасувати посилені заходи митного контролю українського імпорту, запроваджені минулого тижня. Це викликало сподівання, що торговельне протистояння, яке загрожувало перерости в торговельну війну, вдасться залагодити – хоча Москва не коментувала цього повідомлення з Києва, мовиться у статті.

Про це ж пише і європейське видання Wall Street Journal – щоденник повідомляє про заяву Міністерства доходів і зборів у Києві про те, що українські товари вже перетинають російський кордон у нормальному режимі, і при цьому звертає увагу, що кореспондентові газети в Москві не вдалося дістати у вівторок коментар із цього приводу у Федеральній митній службі Росії.

Про те, як Кремль веде війну за впливи в Україні, пише і польський Dziennik Gazeta Prawna (статтю зі щоденника переповідає сайт Gazeta.pl). Як мовиться у статті, нині однакові приводи для занепокоєння мають Україна і Молдова, яким Росія хоче торпедувати їхні плани, пов’язані з європейською інтеграцією. Серед іншого, видання згадує, що в Україні головним об’єднальником із Росією і виразником ідеї інтеграції всього обширу колишнього СРСР є «сірий кардинал Кремля» Віктор Медведчук, який був співорганізатором візитів Володимира Путіна до України і якому українські засоби інформації приписують авторство стратегії митної війни з Україною.
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG