Доступність посилання

ТОП новини

Знищення заповідного мису Сарич санкціоноване на найвищому рівні – екологи


Паркан у заповіднику Сарич
Паркан у заповіднику Сарич
Сімферополь – Севастопольські екологи б’ють на сполох: заповідний мис Сарич з його унікальною флорою і фауною знищується. На їхню думку, забудова унікального куточка Криму проводиться людьми, близькими до президента Януковича. Активісти-екологи звернулися зі скаргою до прокуратури Севастополя, і там пообіцяли покарати зловмисників.

Громадська екологічна рада при Управлінні охорони навколишнього довкілля Севастополя занепокоєна планомірним знищенням об’єкта природно-заповідного фонду мису Сарич на південному узбережжі Криму. Про це у середу на прес-конференції в Сімферополі заявила севастопольська екологічна активістка Маргарита Литвиненко.
Маргарита Литвиненко
Маргарита Литвиненко

Еколог розповіла, що попри заповідний статус цього унікального куточка України, влада останні кілька років регулярно передає землю у заказнику або в приватну власність, або ж в оренду, і там починається будівництво. Зараз у заказнику збудована дорога 4-метрової ширини, якою пересувається важка будівельна техніка, і розпочалося зведення капітальних споруд невідомого призначення. При цьому бетон зливається безпосередньо в море, прибережна акваторія засипається, знищується прибережний ландшафт. Задокументоване знищення у великій кількості унікальних рослин і червонокнижних дерев, вирубується реліктовий ліс, кажуть екологи.
Важка техніка в заповіднику
Важка техніка в заповіднику

За словами Маргарити Литвиненко, обсяги робіт і нахабство будівельників на мисі Сарич аналогічні тому ж, що відбувається в іншому заказнику неподалік Севастополя – на мисі Айя. Там, як припускали мас-медіа, відбувається «масштабне будівництва приватного маєтку для Сім’ї», зведення «кримського «Межигір’я» Януковича».

Після оприлюднення цієї інформації, державна інформагенція з посиланням на Головне управління прес-служби та комунікацій адміністрації президента повідомила, що Віктор Янукович і його сім’я не мають стосунку до будівництва на мисі Айя в Криму та компаній, які володіють цією ділянкою. Там же стверджується, що згадане майно також не належить до компетенції Державного управління справами.

Чи президентська земля на мисі Сарич?

Разом із тим, Маргарита Литвиненко каже, що робітники та охоронці на мисі Сарич переконували екологів у зворотньому: будівництво ведеться для президента. «Нам казали, що там, знову ж таки, родичі нашого гаранта Конституції. А хто у нас гарант – президент України Віктор Янукович. І коли ми запитували у людей, у тих, хто там охороняє територію, чому ж нам не можна туди пройти, ми десятиліттями туди ходили, нам сказали: запитайте у гаранта Конституції, це його земля», – зазначила Маргарита Литвиненко.

Вона припускає, що підтвердженням її слів може служити те, що біля будівельних майданчиків на мисі Сарич часто бачать автомобілі глави міської державної адміністрації Севастополя.У Севастопольської адміністрації від коментарів відмовилися. «Він різними районами їздить. Його автотранспорт всюди можна побачити», – сказала співробітниця прес-служби глави севастопольської міськдержадміністрації.

У Громадській екологічній раді при Управлінні охорони навколишнього довкілля Севастополя повідомили, що за фактами ведення незаконної господарської діяльності і будівництва на території об’єкта природно-заповідного фонду мису Сарич минулого тижня активісти подали заяву до прокуратури і там начебто пообіцяли притягнути зловмисників до відповідальності. Водночас у прес-службі севастопольської прокуратури Радіо Свобода сказали, що там поки немає інформації про долю цього звернення.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG