Доступність посилання

ТОП новини

Як протидіяти експлуатації дитячої праці?


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)
Київ – В Україні нелегально використовують працю дітей, але ніхто не знає реальної величини цієї проблеми. Дітям платять менше, аніж дорослим за ту саму роботу, їх примушують працювати понаднормово і залучають до важких робіт. Довести порушення важко, бо ніяких угод з підлітками не підписують. При цьому держава не сприяє працевлаштуванню неповнолітніх під час літніх канікул.

В Україні вже давно не проводилося ґрунтовних досліджень щодо дитячої праці. Однак безперечним є те, що більшість українських підлітків хотіла б мати можливість заробляти під час канікул, або й підпрацьовувати під час навчання. Цим користуються несумлінні роботодавці й беруть неповнолітніх на роботу нелегально.

Поки в Україні не створили систему контролю за використанням дитячої праці і «недопущення порушень прав дитини, яка, згідно із законодавством, може працювати», зізнається уповноважений президента з прав дитини Юрій Павленко.

«Ми – як Україна,як держава – точно не знаємо обсягу цієї проблеми. Немає достовірної інформації, скільки дітей працюють, щодо скількох дітей є порушення законодавства, ми не знаємо, скільки дітей нелегально втягуються у небезпечну для них працю. Ми маємо лише одиничні кримінальні справи та випадки притягнення до відповідальності. Минулого року ми провели соціологічне дослідження й отримали дані, що кожна четверта дитина працювала, але більшість батьків не знали, що діти працюють. Діти працюють у сільському господарстві, на будівництвах, продають газети та роздають рекламні буклети, також діти працюють на нелегальних копанках», – розповів Радіо Свобода Юрій Павленко.
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:03 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Юрій Павленко повідомив, що з січня Міжнародна організація праці розпочне глобальне дослідження експлуатації дитячої праці в Україні. На думку уповноваженого з прав дитини, це дослідження надасть об’єктивну інформацію щодо реальних масштабів використання дитячої праці, а особливо її найгірших форм, й буде використане для удосконалення роботи державних органів.

«Вже зараз органи Державної інспекції праці проводять перевірки у всіх регіонах України. І проблема дитячої праці є одним із пріоритетів в роботі офісу уповноваженого», – наголосив Юрій Павленко.

Правоохоронні органи не помічають, що дітей експлуатують?

Дитячу працю в Україні використовують нелегально, і держава має можливість ігнорувати цю проблему, вважає Катерина Левченко, президент міжнародного правозахисного центру «Ла Страда-Україна».

Працю дітей використовують нелегально, а держава це ігнорує
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:20:09 0:00

На думку правозахисника, держава не має відповідних інструментів та спеціальних кадрів, які б дозволяли ефективно боротися з використанням праці дітей у недозволений законом спосіб.

Катерина Левченко розповіла, що на «гарячу лінію» міжнародного правозахисного центру «Ла Страда-Україна» з питань захисту прав дитини (0 800 500 335 або 386 для дзвінків з мобільного) телефонують переважно саме діти. Частина цих дзвінків стосується проблем працевлаштування неповнолітніх.

Правозахисник наполягає, що батьки та й школярі повинні знати про те, як законодавство регулює можливість праці дітей.

Катерина Левченко радить батькам обов’язково ходити з дітьми до потенційних працедавців. Як правило, лише цього достатньо, каже правозахисник, щоб роботодавець не порушував домовленості – платив обіцяне вчасно, не примушував дітей працювати більше, аніж дозволяє закон і дбав про належні умови праці.

20.08.2013
Нелегальна праця – єдиний варіант підробітку підлітків?

Влітку, коли діти намагаються підзаробити, збільшуються випадки нелегальної праці далі
12.06.2013
На Донеччині трудові відносини з неповнолітніми часто не оформляють

Що робиться для розв’язання проблеми в регіоні, які найпопулярніші роботи виконують неповнолітні та скільки заробляють? далі
02.10.2008
«Жебраки за примусом». За «використання» дитини для жебракування встановлено кримінальну відповідальність

За даними Міжнародної організації праці, українські дітлахи активно втягнуті в трудову діяльність далі

Органи державної влади, на думку правозахисників, мали б створювати умови для легального працевлаштування підлітків під час літніх канікул, зокрема, й для благоустрою міста.
  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

XS
SM
MD
LG