Доступність посилання

ТОП новини

Сирійська опозиція заявляє про 1300 вбитих хімічною зброєю уряду


Сирія: опозиція звинувачує владу в застосуванні хімічної зброї
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:00 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Сирія: опозиція звинувачує владу в застосуванні хімічної зброї

Сирійська опозиція заявила, що урядові війська застосували хімічну зброю проти населення кількох околиць столиці Дамаска, які утримують сили опозиції. Число загиблих називають різне, від «десятків» до близько 1 тисячі 300. Влада Сирії категорично заперечує це, але міжнародну спільноту її слова не заспокоїли.

Провідне об’єднання сирійської опозиції, Національна коаліція сирійських революційних і опозиційних сил, заявляє, що урядові війська вбили сьогодні близько 1 тисячі 300 людей у підконтрольному опозиційним військам передмісті Дамаска з допомогою хімічної зброї.

Як заявив на прес-конференції в турецькому Стамбулі один із провідних діячів Сирійської національної коаліції Жорж Сабра, цей хімічний удар мав на меті не залякування, а винищення. За словами опозиції, цей напад у місцевості Східна Гута означає важливий поворот у перебігу громадянської війни.

Відеозаписи, поширені опозицією в інтернеті, показують тіла загиблих, зокрема, дітей, без видимих зовнішніх пошкоджень. Правдивість тверджень, що це жертви сьогоднішнього хімічного удару, перевірити неможливо.
Тіла загиблих під час інциденту в околицях Дамаска, 21 серпня 2013 року
Тіла загиблих під час інциденту в околицях Дамаска, 21 серпня 2013 року

Опозиція заявляє про хімічний удар армії, армія заперечує

Речник опозиційної коаліції Халед Салех назвав «цілком очевидним» із погляду опозиції, що «була використана хімічна зброя і удар був завданий балістичними ракетами». «Тільки режим має можливість і бажання вдатися до них проти невинних цивільних людей», – заявив він агентству Reuters у Стамбулі.

Різні опозиційні групи наводять різні числа загиблих, які протягом дня все зростали. Перед останньою заявою про 1 тисячу 300 загиблих говорили про 650, про «сотні» чи про близько ста. Сирійська правозахисна організація в Лондоні, яка має свої джерела на місцях, заявляла про «десятки» загиблих.
Активіст надає допомогу постраждалій дитині, 21 серпня 2013 року
Активіст надає допомогу постраждалій дитині, 21 серпня 2013 року
Влада Сирії відразу відкинула всі ці повідомлення. Сирійське державне телебачення показало речника армії, який зачитав заяву, що «засоби інформації сил, які підбурюють до бунту, які дезінформують, які пролили сирійську кров, як завжди, збрехали, ніби Сирійська арабська армія сьогодні використала хімічну зброю в околицях Дамаска».
«Верховне командування армії підтверджує, що ці заяви цілком брехливі і є частиною брудної війни в засобах інформації, яку ведуть проти Сирії деякі країни», – стверджував речник військових.

Міжнародна спільнота занепокоєна

Та цей офіційний виступ не зупинив хвилі міжнародних відгуків на заяву сирійської опозиції.

Речник керівника ООН Едуардо дель Буей передав реакцію Пан Ґі Муна: «Генеральний секретар вражений повідомленнями, які стверджують про сьогоднішнє використання хімічної зброї в передмісті Дамаска».

У Євросоюзі це можливе використання хімічних боєголовок урядовими військами Сирії назвали абсолютно неприйнятним і закликали негайно і ретельно розслідувати ці звинувачення.

Натомість Росія, яка фактично підтримує владу Сирії, наголосила, що твердження опозиції може бути провокацією.

У світі вимагають допустити інспекторів ООН до місця подій

І сирійська опозиція, і міжнародна спільнота також вимагають, щоб до місцевості Східна Гута під Дамаском, де, як стверджують, був хімічний удар, негайно допустили інспекторів ООН, які вже перебувають у Сирії.

Ці інспектори з хімічної зброї прибули до Дамаска в неділю з місією, яка має протривати близько двох тижнів. Їхнє завдання – розслідувати попередні звинувачення у використанні хімічної зброї, які не раз висловлювали одне проти одного сирійська опозиція і влада.

У відповідь на ці сьогоднішні заклики державне телебачення Сирії вже заявило, що нинішні звинувачення опозиції мають на меті відволікти інспекторів ООН від їхньої місії.
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG