Доступність посилання

ТОП новини

Проблема безробіття Україні не загрожує?


Жанна Безп’ятчук

Київ – У найближчі дев’ять місяців безробіття в Україні не збільшиться, прогнозують експерти. За підрахунками Асоціації професіоналів з управління персоналом, на сьогодні не мають роботи вісім відсотків працездатних українців. Для порівняння – у державах Євросоюзу рівень безробіття у середньому становить 11,5 відсотка. За словами фахівців, в Україні вакансії з’являтимуться у галузі інформаційних технологій, медіа та агропромисловості. А у торгівлі, сфері послуг та енергетиці на нові робочі місця сподіватися не доводиться. Водночас ускладнить ситуацію у сфері зайнятості торговельна війна з Росією.

Передумов для зростання безробіття в Україні у найближчі дев’ять місяців немає, зазначають експерти з Асоціації професіоналів з управління персоналом HRFORUM. З січня цього року в Україні почав діяти новий закон про зайнятість. Він запроваджує квоти робочих місць випускникам вишів та програми перепідготовки для досвідчених спеціалістів. Однак, українці й надалі у пошуках роботи покладаються радше на особисті зв’язки, ніж на Державний центр зайнятості, констатують експерти. Водночас українці готові також до перекваліфікації, підтримуючи світовий тренд. Зокрема, у США та державах ЄС людина в середньому двічі за життя кардинально змінює фах.

Менеджер з адміністративної діяльності з Одеси Діна раніше працювала викладачем в університеті, а нещодавно знайшла нову роботу. За її словами, у своїй новій професії вона успішна і затребувана.
«До агентства із працевлаштування не зверталась, оскільки у мене гарний досвід роботи, і я є хорошим спеціалістом. Знайомі знайомих почали подзвонювати, чи я не хочу почати працювати. Отож, роботу знайшла не через центр зайнятості», – розповідає Діна.

Восени зайнятість зменшиться – експерт

Провідний науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України Лідія Ткаченко в коментарі Радіо Свобода радить не піддаватися надмірному оптимізму щодо перспектив ринку праці на найближчі півроку. Адже потрібно враховувати його сезонні коливання.

«Влітку, у другий-третій квартал, завжди відбувається зниження рівня безробіття. Адже тут долучається сезонне виробництво, зокрема, сільськогосподарське і туристичні послуги, і торгівля, і будівництво. Фактично всі види діяльності переживають певний підйом», – пояснює експерт.

Восени, наголошує вона, очікується спад зайнятості. У довшій часовій перспективі безробітних в Україні може побільшати й через зниження попиту на продукцію металургії за кордоном. Попередити це спроможні лише структурні зміни економіки.

Український ринок праці – ще одна жертва торговельної війни

На головний виклик для українського ринку праці в найближчі місяці перетворюється торговельна війна з Росією, констатує представник Асоціації професіоналів з управління персоналом HRFORUM Дмитро Козлов.

«Виникають ризики, які стосуються низки галузей і підприємств, що тісно взаємодіють з Митним союзом. Там продається наш метал, хімія, продукція легкої промисловості. Не виключено, що менеджери з персоналу цих підприємств сьогодні вже думають про плани скорочень», – говорить Дмитро Козлов. Зокрема, 400 працівників змушена буде скоротити Вінницька кондитерська фабрика Roshen. Про це Укрінформу повідомив директор Вінницької кондитерської фабрики Олександр Білик.

Заступник голови парламентського комітету з питань соціальної політики, ударівець Павло Розенко у коментарі Радіо Свобода зауважив, що скорочення на українських підприємствах внаслідок затримки експорту до Росії можна було попередити. Для цього влада повинна була б розробити кризовий план дій.

Що важливіше: закон про зайнятість чи бізнес-клімат?

Критично парламентарій оцінює і роль нового закону про зайнятість.

«Він не містить жодних принципових підходів до зайнятості в Україні. Він був ухвалений напередодні виборів 2012 року. Нових механізмів стимулювання роботодавців до створення нових місць в Україні не запропоновано. Соціологія показує, що 80% молодих людей хочуть працювати за кордоном і не бачать перспектив в Україні», – зауважує Павло Розенко.

Сьогодні українці також втрачають роботу через те, що іноземні компанії, де вони працевлаштувалися, залишають українських ринок. Одна з причин цього – погіршення бізнес-клімату. Приміром, про такі наміри заявило керівництво однієї з найбільших мереж будівельних гіпермаркетів в Україні. Звільненим працівникам доведеться шукати роботу в українських компаніях.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG