Доступність посилання

ТОП новини

Польський уряд просить у суспільства дозволу на брутальність поліції


Варшава – Польський уряд оголосив війну так званим стадіонним бандитам. Влада хоче покласти край насиллю й ксенофобії, які впродовж останніх місяців супроводжують футбольні матчі на території країни. Польський уряд збирається дати зелене світло поліції для застосування брутальних методів щодо фанатів-злочинців. Як твердять польські високопосадовці, середовища псевдовболівальників перетворилися на справжнісінькі банди, які тероризують поляків і гостей країни.

Краплею, яка переповнила чашу терпіння польської влади, стали події у портовому місті Ґдиня. Минулої неділі ватага футбольних хуліганів побила мексиканських моряків, які прийшли на місцевий пляж.

Псевдовболівальники пояснюють, що вони захищали честь польських дівчат, яких заморські гості начебто ображали. Втім, матеріали відеоспостереження спростовують цю версію нападників. Своє обуренння інцидентом у польській Ґдині висловив президент Мексики Енріке Пенья Ньєто, який попросив польську сторону покарати винних.

Бартломей Сенкевич, польський міністр внутрішніх справ, не приховує своєї люті. В емоційному пориві інцидент у Ґдині та низку схожих ситуацій, які трапилися останнім часом, він назвав здичавінням частини польського суспільства. Говорячи про псевдовболівальників, цей міністр здебільшого вживає такі слова, як «бандити» і «бандитизм».

Бійки, напади, наркотики, ксенофобія – портрет псевдовболівальника

На думку Сенкевича, потрібно показати футбольним фанатам, що монополію на насилля має держава, а не бандити. Щоб не бути голослівним, Сенкевич перелічує кримінальні злочини, у скоєнні яких впродовж останніх двох років звинувачено футбольних псевдовболівальників. Він говорить про майже дві тисячі злочинів.

«Це одинадцять звинувачень у керуванні організованою злочинною групою, 192 звинувачення, які стосуються участі в організованій злочинній групі, це також 14 звинувачень, які стосуються вбивств, це 289 звинувачень, які стосуються участі в бійках, 217 звинувачень, які стосуються розбійних нападів, крадіжок, рекету, 526 звинувачень у скоєнні злочинів, пов’язаних із наркотиками, а це означає, що у них було вилучено кількасoт кілограмів наркотиків, а також 6 тисяч літрів нелегального спирту, півмільйона штук контрабандних цигорок, це 9 одиниць зброї і 1200 набоїв. Словом, це характеристика середовища, яке називає себе середовищем вболівальників, а насправді вони звичайні бандити», – каже міністр.

Цитуючи гострі висловлювання міністра Сенкевича, польські ЗМІ нагадують про скандали, які лихоманили спортивне життя країни впродовж літа. Зокрема, вони пишуть про ганебну поведінку вболівальників познанської команди «Лех». На початку серпня, після програшного матчу «Леха» з «Жальгірісом» у Вільнюсі, гості з Польщі скандували у центрі литовської столиці: «Польський Вільнюс!». А вже через кілька днів під час поєдинку цієї команди з вільнюським «Жальгірісом» у Познані польські хулігани розгорнули на стадіоні велетенський плакат із написом «Литовський хаме, стань на коліна перед польським паном».

Обурені такими вибриками хуліганів, польські інтелектуали просили у литовців пробачення. Ганебний вчинок познанських фанатів засудило МЗС Польщі.

Не виправдовуйте псевдопатріотів – Туск

Втім, деякі представники клубів футбольних вболівальників пояснюють ксенофобські вибрики фанатів їхніми патріотичними настроями. Про патріотизм фанатів неодноразово схвально відгукувалися й польські праві політики.

З такими підходами не погоджується голова польського уряду Дональд Туск. Він поділяє настрої міністра внутрішніх справ Бартоломея Сенкевича: «Закликаю не виправдовувти тих, хто безкарно б’є поляків на вулицях чи в інших місцях, щоб не виправдовувати їх в жодному разі, а також щоб не приписувати їм патріотичних мотивів, бо це тільки заохочує цих бандитів до насилля», – сказав голова кабміну.

Туск каже, що псевдовболівальники діють брутальними бандитськими методами, тож заслуговують на відповідне ставлення до них. Польський прем’єр-міністр звернувся до польських політиків, ЗМІ та всього суспільства з проханням підтримати заходи поліції проти хуліганів, навіть якщо ці дії будуть брутальними.

Дональд Туск заявив, що до польського законодавства потрібно якомога швидше внести зміни, які дозволять правоохоронцям карати фанатів-злочинців негайно і дуже суворо. Особи, які будуть затримані за участь у бійці чи за насилля щодо іншої людини, повинні опинятися у в’язниці, вважає голова уряду Польщі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG