Доступність посилання

ТОП новини

Світовий конгрес українців закликав Януковича звільнити Тимошенко


Львів – Учасники Х Світового конгресу українців (СКУ), який сьогодні завершив свою роботу у Львові, вдруге обрали Євгена Чолія президентом неурядової організації на наступні п’ять років. Канадський юрист Чолій належить до Палати адвокатів Квебеку. Також Світовий конгрес українців ухвалив резолюцію до української влади і звернувся до депутатів Європейського парламенту.

Третій, останній день роботи Світового конгресу українців був присвячений вшануванню 80 роковин Голодомору в Україні. Учасники зібрання, а це – понад 200 українців з 27 країн світу, працюватимуть над тим, щоб держави світу визнали Голодомор геноцидом українців. На сьогодні шістнадцять країн ухвалили такі рішення. У кожній державі, де проживають українці, відбудуться заходи у пам’ять невинних жертв Великого голоду.

«Ми закликаємо всіх українців вплинути на їхні парламенти, щоб представники цих парламентів приїхати 23 листопада у Київ і разом з Україною вшанували річницю Голодомору», – наголосив Стефан Романів, генеральний секретар СКУ.

Новообраний президент лобіюватиме інтереси України

Іншим головним завданням для себе діаспора визначила питання просування України на шляху до Європейського Союзу. Світовий конгрес апелює до депутатів Європейського парламенту ухвалити рішення щодо угоди про асоціацію між ЄС та Україною не на підставі дій сучасних владних структур України, а на основі довгострокових стратегічних інтересів України та Європи. СКУ у своїй резолюції закликав не лише українську владу, але й опозицію зробити всі необхідні кроки задля асоційованого членства України: звільнити Юлію Тимошенко, припинити вибіркове правосуддя, проводити вибори за міжнародними стандартами, припинити проросійську політику.

Новобраний президент Світового конгресу українців Євген Чолій зазначив Радіо Свобода, що для нього і всієї організації важливо допомогти Україні євроінтегруватись, тому українці впливатимуть на уряди і парламенти тих країн, де проживають, лобіюватимуть інтереси України, виступатимуть у Європарламенті.

Українці в Росії потребують підтримки

У резолюції конгресу світове українство закликало президента, прем’єра і парламент України відновити всі права сучасних політичних в’язнів; припинити просування російської мови як другої державної в Україні; посилити заходи щодо національної безпеки, територіальної цілісності та недоторканності кордонів української держави; вимагає використання української мови в органах влади, в армії, ЗМІ; не дозволити закриття шкіл з українською мовою навчання у всіх районах України; підтримати українців Росії , зокрема українську освіту в Росію. Адже в Росії проживає близько двох мільйонів українців, тобто громадян Росії, які не приховують свого українства.

Нині українці Росії є заручниками політичних протистоянь між Росією та Україною, наголосив Василь Бабенко, етнограф за фахом з Башкортостану (Росія), який належить до Української всесвітньої координаційної ради.

«Російська Україна – це «терра інкоґніта» для самої себе і для України. Ті процеси, які відбуваються в Росії і Україні, дуже сильно впливають на свідомість дітей українців. Як правило, діти стають росіянами у змішаних родинах. Та політика, яка нині проводиться Росією щодо України, коли створюється негативний образ українця, чиниться прес зі ЗМІ, то це впливає на самосвідомість дітей. Ми не маємо уявлення, скільки шкіл з викладанням української мови маємо, скільки заходів проводимо, скільки громад є», – зазначив Радіо Свобода Василь Бабенко.

Українці Росії домагатимуться юридичного статусу для Українського конгресу Росії, щоб у майбутньому він увійшов в СКУ.

Світовий конгрес завершив свою роботу, але 23-24 серпня у Львові відбудеться ще один захід – міжнародний конгрес «Світове українство як чинник утвердження держави Україна у міжнародній спільноті», присвячений 200-літтю від дня народження Тараса Шевченка.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG