Доступність посилання

ТОП новини

Наше завдання – змусити політиків сісти за стіл переговорів щодо євроінтеграції – експерт


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)
Київ – 23 серпня Київ приймає чільних політиків, науковців, громадських активістів на Національному круглому столі з проблем євроінтеграції України. За результатами засідання, представники влади, опозиції, суспільства мають підписати «План дій щодо реалізації європейського курсу України».

Проведення круглого столу ініціювали громадські організації та незалежні наукові інституції України. На їхню думку, національний круглий стіл повинен об’єднати представників влади, опозиції, громадськість для виконання тих вимог, які перед Україною поставив Євросоюз. Серед них – реформи правоохоронних органів, створення антикорупційного бюро, зміни до виборчого законодавства.

У червні цього року створили Громадську раду, яка розробила пропозиції для учасників Національного круглого столу, серед яких – рекомендації від аналітичних центрів, неурядових організацій, наукових установ.

Не менш важливо – об’єднати зусилля влади, опозиції, суспільства для виконання Україною вимог, необхідних для підписання у листопаді Угоди про асоціацію із ЄС, переконують ініціатори круглого столу.

«Наше завдання – змусити політиків сісти за стіл переговорів, щоб вирішити наше історичне завдання, яке полягає у дуже простих речах. Є 11 пунктів єврокомісара Фюле, які дозволяють нам наблизитись до європейського дому. Ми як громадськість маємо дієвий механізм, який можна запропонувати владі й опозиції», – стверджував координатор Громадської ради Сергій Бондарчук.

Він також вважає, що спільні зусилля політиків і суспільства для виконання вимог ЄС допоможуть пересічним українцям збагнути, що означає європейська інтеграція. Адже за даними соціологів, наразі більшість українців пов’язують євроінтеграцію з можливістю навчатись або працювати в ЄС, із поліпшенням їхнього життя на Батьківщині.

Українські політики продовжують використовувати ідею євроінтеграції для досягнення власних цілей

Науковий директор Інституту євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко у розмові з Радіо Свобода наголосив, що без порозуміння усередині України говорити про підписання Угоди про асоціацію немає сенсу. Нинішній круглий стіл має стати не дискусійним клубом однодумців або політичною акцією, а координаційним центром із розробки всеукраїнської європейської стратегії.

«На даному етапі дуже важливо, щоб відбувалась якісна комунікація між центрами тих європейських ініціатив, яких в Україні доволі багато. Треба, щоб вони не дублювали одне одного, щоб вони не розпорошували зусилля, а навпаки концентрували їх, максимально узгоджуючи. Адже це наша спільна програма дій, яка нині має бути розроблена і яка має бути донесена до суспільства», – каже Сушко.

Він зазначив, що з ідеєю консолідації зусиль влади і суспільства довкола євроінтеграції виступала і колишній прем’єр Юлія Тимошенко.

В уряді України визнають наявність проблем із залученням громадськості до роботи на євронапрямку, але готові до такої співпраці.

«На початку серпня цей документ (Угода про асоціацію) було розміщено на урядовому порталі, що сприятиме, з урахуванням високого суспільного інтересу до зазначеного питання, підвищенню рівня обізнаності населення у питаннях європейської інтеграції України», – наголошує речник МЗС Євген Перебийніс.

Щоправда, як стверджують експерти Інституту євроатлантичного співробітництва, українські політики продовжують використовувати ідею євроінтеграції для досягнення власних цілей, що применшує її значення в очах суспільства.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG