Доступність посилання

ТОП новини

ЄС займає «інфантильну позицію» щодо України – євродепутат Коваль


Павел Коваль, архівне фото
Павел Коваль, архівне фото
Підписання угоди про асоціацію Україна – ЄС залежить від рішучості як українських, так і євросоюзівських еліт, пише депутат Європейського парламенту з Польщі Павел Коваль у статті для Радіо Свобода і польського видання Dziennik Polski.

На його думку, Україна сьогодні особливо потребує чіткої заяви з боку Брюсселя. «Якщо взяти до уваги той факт, що Росія є ключовим партнером Євросоюзу, то його спроби сховати голову в пісок у відповідь на відкритий шантаж торговельною війною є позицією інфантильною», – зазначає політик.

Водночас Павел Коваль вважає, що від початку свого президентства Віктор Янукович стоїть на роздоріжжі між ЄС та Росією, «офіційний курс влади є проєвропейський, однак позитивні жести в бік Брюсселя зрівноважують такі ж самі щодо Москви».

«З одного боку, Янукович знає, що, якщо за його керівництва країною буде підписана угода про асоціацію з ЄС, Москва не надасть йому підтримки на президентських виборах, які відбудуться за два роки, і зробить все можливе, аби усунути його з української політики. З іншого боку, якщо угоду він не підпише, то відверне від себе проєвропейськи налаштоване українське суспільство та, як наслідок, може мати проблеми із здобуттям підтримки більшості виборців. Можливо, він перевіряє, наскільки довго вдасться протриматися в підвішеному стані. З тим усім може допомогти вирішення справи Юлії Тимошенко та поступове впровадження реформ», – радить польський політик.

На його думку, ключове завдання – «пережити» час до саміту «Східного партнерства» ЄС у Вільнюсі в листопаді, а коли підпис стає доконаним фактом, то Росія зазвичай «погоджується з очевидністю і починає просто співпрацювати».

Повністю статтю читайте на сайті Радіо Свобода.
XS
SM
MD
LG