Доступність посилання

ТОП новини

Прикарпаття: тризубівці заявляють про політичні переслідування, правоохоронці спростовують


Служба зв’язків із громадськістю УМВС в Івано-Франківській області спростовує повідомлення, нібито працівники міліції з політичних міркувань та безпідставно переслідують членів ВО «Тризуб», мовиться в офіційному повідомленні в суботу.

В ньому також зазначено, що «правоохоронці діяли виключно в межах правового поля», коли затримували члена руху і вилучали в нього підозрілі з погляду міліції предмети.

За версією правоохоронців, до чергової частини УМВС України в області надійшло повідомлення про те, що житель Галича виготовляє фальсифіковану продукцію та збуває її на теренах району і в обласному центрі. Повідомлення зареєстровано в журналі єдиного обліку, як того вимагає законодавство. За даним фактом правоохоронці розпочали перевірку.

Як зазначено у повідомленні СГЗ УМВС України, в ході розслідування будуть проведені «мистецтвознавчі експертизи з метою визначення ідеологічних та морально-етичних аспектів змісту вилучених предметів».

Про спроби тиску на членів ВО «Тризуб» і «переслідування за політичну діяльність» повідомили у п’ятницю на прес-конференції в Івано-Франківську керівник Галицької надрайонної організації «Тризуб» імені Степана Бандери Василь Абрамів та представник Української політичної організації Андрій Подільський. Так вони розцінюють виклик до яремчанського дільничного міліціонера кілька днів тому Василя Абраміва з приводу нібито пошкодження дошки радянському партизанському командирові Артему Ковпакові в Яремчі на початку серпня і затримання 22 серпня працівниками внутрішніх органів Андрія Подільського.

Як розповів Андрій Подільський, двоє правоохоронців зупинили його на вулиці і у присутності свідків провели огляд нібито незаконних речей, якими стали «вісім футболок із зображенням індуса з цяткою на чолі, книга провідника «Тризубу» Дмитра Яроша і два патріотичні диски, які дарую друзям». Підставою для огляду і спілкування з правоохоронцями стало анонімне повідомлення.

Зі слів адвоката Володимира Бандури, кримінальне провадження зареєстроване за статтею «ввезення, виготовлення або розповсюдження творів, що пропагують культ насильства і жорстокості, расову, національну чи релігійну непримиренність чи дискримінацію». Покаранням за це може бути штраф або обмеження волі до трьох років з конфіскацією творів. Він вважає, що «з юридичної точки зору те, що відбулося, виглядає дивно».

На диску, вилученому в Андрія Подільського, такі художні фільми, як «Нескорений», «Залізна сотня», «Вишневі ночі», «Останній бункер», «Страчені світанки», «Голод 33». Василь Абрамів свого часу проходив у справі пошкодження пам’ятника Сталіну в Запоріжжі та підпалу офісу Партії регіонів у Галичі.
XS
SM
MD
LG