Доступність посилання

ТОП новини

Актора-ксенофоба Паніна проганяють з Криму


Сімферополь – Російський актор Олексій Панін, який потрапив у Криму в низку політичних скандалів, припинив свої виступи на півострові, хоч і не покинув його, як про це повідомили деякі місцеві мас-медіа. Спектаклі з участю скандального актора скасовані, але він продовжує відпочивати в Сімеїзі. Поки що його не депортували і не арештували, як цього вимагали представники кримськотатарської спільноти та українські політики, але росіянин був змушений двічі вибачатися – перед кримськими татарами і перед своїми шанувальниками-театралами. Поведінку російського актора засудив навіть російський консул в Криму, а от українська влада діє не зовсім адекватно ситуації, вважають кримські татари.

Олексій Панін покинув межі Криму і відбув у невідомому напрямку – так повідомили деякі кримські видання з посиланням на адміністраторів московського театру, з яким актор гастролював у Криму. Втім, уже після цього «5-й канал» таку інформацію спростував. Голий Панін прямо у морі на нудистському пляжі в Сімеїзі заявив, що на ньому розігрують політичну карту.

Я хочу насамперед вибачитися перед людьми – глядачами. Тому що спектакль скасовують не через мене
Олексій Панін
«Я хочу насамперед вибачитися перед людьми – глядачами. Тому що спектакль скасовують не через мене. Вони придбали квитки, заплатили за це гроші. А всі розігрують політичну карту і зараз намагаються на мені влаштувати скандал між Росією та Україною», – вважає Олексій Панін.

Минулого тижня актор потрапив в Алушті у ДТП, але потім, коментуючи його у пресі, допустився антикримськотатарських та антиукраїнських заяв. Він зневажливо та образливо висловлювався стосовно кримських татар, а також говорив, що Крим – це не Україна тощо. Після протестів кримськотатарської громадськості та українських політиків він вибачився перед кримськими татарами.

«Я прошу пробачення! Вам неправильно все сказали. Я прийшов спеціально перед вами вибачитися. Просто ваша… е-е-е… людина, він – татарин, поводився вкрай неінтелігентно. Я йому сказав у стані афекту, що він, ніби, татарин! Але до татар це не має стосунку. Це стосується хамської поведінки. Я щодо цього прийшов до вас вибачитися. Я прошу вибачення!» – заявив Панін членам регіонального меджлісу під час перебування його з виставою у Керчі.

Втім, кримські татари його не пробачили, зажадавши заборони його гастролей і депортації з України. Ці вимоги підтримали представники політичних сил – партій «Батьківщина» і «Свобода».

Частково погодився з цією вимогою і кримський прем’єр Анатолій Могильов, який наголосив, що Крим – це невід’ємна частина України, де діє українське законодавство, яке поширюється на всіх без винятку гостей півострова. Могильов сказав, що мав розмову з мером Євпаторії і рекомендував йому скасувати суботній спектакль російського артиста.

Влада і преса реагували неадекватно – експерти

Абдураман Егіз, голова міжнародної молодіжної організації «Бізім Кирим», каже, що реакція влади на витівки московської «зірки» – не зовсім адекватна. «Мають бути відповідні як процесуальні заходи, так і політичні. Принаймні, влада Криму має дати політичну відповідь, щоб взяти під контроль ситуацію.
Кримські татари мають відчувати, що ситуація під контролем і влада турбується
Абдураман Егіз
Кримські татари мають відчувати, що ситуація під контролем і влада турбується, що це турбує владу. Якщо ми цього не відчуваємо, то це нас ображає, бо це – питання честі і гідності нашого народу», – зазначив Абдураман Егіз.

Місцеві мас-медіа звернули увагу на те, що прем’єр-міністр автономії не згадав про образи Олексія Паніна на адресу кримських татар і прямо не засудив їх. Водночас представники Меджлісу заявили, що не гарантують безпеки ксенофобові, поки той перебуває на території півострова.

Разом з тим, сімферопольський медіа-експерт Андрій Іванець сказав Радіо Свобода, що реакція мас-медій на скандальні заяви Паніна теж є двозначною. З одного боку, існують етичні норми, які не дозволяють поширювати ксенофобські заяви. З іншого – важливо, щоб суспільство знало про позицію публічних осіб, таких, як популярний актор Панін.

«Але коли заяви подібних персон є відверто ксенофобськими, то якщо видання вирішує подавати їх до уваги громадськості, то вони, як мінімум, мають бути відповідно прокоментовані», – зазначив Андрій Іванець. На його думку, цього разу кримські мас-медія не завжди виконували це правило, тому заяви персонажа «жовтої» преси ледь не дестабілізували етнополітичну ситуацію в Криму.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG