Доступність посилання

ТОП новини

Росія змушує Україну євроінтегруватися (європейська преса)


Брюссель – Нещодавня торговельна війна Москви проти Києва далі привертає увагу європейських ЗМІ. Деякі видання приходять до висновку, що Росія таким чином сама змушує Україну євроінтегруватися. Інші припускають, що це протистояння грає не на руку Кремлю, бо все більше українців налаштовуються войовниче. Серед популярних тем також коротка затримка поліцією опозиційного кандидата на пост мера Москви Олексія Навального та пошуки відповідальних за комуністичні злочини у Румунії.

Європейська преса продовжує тему нещодавніх митних обмежень для українців з боку Росії. Зокрема, на думку латвійського видання IR, висновок напрошується такий: росіяни мимоволі самі змушують Україну стати асоційованою державою-партнером Європейського Союзу. «Росія поводиться, як парубок, що почав ґвалтувати свою наречену до її згоди на шлюб, – пишуть оглядачі журналу. Втім, у Москви немає вибору для поведінки, адже «пряник» економічних та політичних благ, пропонований нею Україні, надто малий та непривабливий. Тому росіянам вкотре залишається вдаватися до застосування «батога», вважає автор статті Айварс Озоліньш і додає: «Те, що діється, має стати попередженням для тих у Латвії, хто досі мріє про «широкі можливості» в Росії та радіє швидкому росту товарообігу з державою, якою керує Путін».

Російська «Независимая газета» сьогодні аналізує результати соціологічних опитувань серед українців і приходить до такого висновку: торговельні війни з Росією наразі можуть зіграти таку ж роль, як і серпневий путч 1991 року. Автор статті «Українці готові захищати незалежність зі зброєю в руках» Тетяна Івженко, поміж іншим, наводить дані аналітичного центру «Рейтинг». Згідно з цими висновками, 46 відсотків населення України налаштовані войовниче, коли йдеться про посягання на незалежність держави. До такого найвищого показника з 1991 року призвела зовнішньополітична ситуація, пише видання. «Наявність зовнішнього ворога у всі роки об’єднувала народи. У нас на цьому етапі так склалося, що у цій ролі виступила Росія: через торговельні війни, погрози»... «Хтось хотів завдати удар по олігархах, щоб відвернути їх від євроінтеграції, а це рикошетом вдарило по простих громадянах. «Всі ці війни зіграли проти інтересів Росії», – підсумовує автор, ґрунтуючись на коментарях українських експертів.

Низка популярних видань, зокрема французька Le Figaro, звертають увагу на перебіг виборчої кампанії на пост мера Москви та затримку поліцією кандидата від опозиції Олексія Навального. Єдиний кандидат, що протистоїть «путінському фавориту» Сергію Собяніну, Навальний позбавлений можливості виступів на федеральних теле- й радіоканалах. Він обрав тактику Барака Обами й особисто зустрічається із тисячами виборців, пише видання. Яким би не був результат, вибори засвідчать руйнацію нинішньої політичної системи, цитує газета прибічників російського опозиціонера.

Бельгійська Le Soir помістила широку статтю про оприлюднення 35 імен колишніх комуністичних активістів Румунії, що відповідальні за репресії сотень тисяч людей. Згідно із інформацією румунського Інституту розслідувань злочинів комунізму, ці люди віком від 81 до 99 років скоїли політичні злочини в часи комуністичного режиму. Однак жоден із них після краху диктатури Чаушеску так і не був притягнутий до відповідальності.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG