Доступність посилання

ТОП новини

«Калійна війна» між Росією та Білоруссю загострилася


Генеральний директор російської кампанії «Уралкалій» Владислав Баумгертнер
Генеральний директор російської кампанії «Уралкалій» Владислав Баумгертнер
У Мінську арештували генерального директора російської кампанії «Уралкалій», громадянина Росії Владислава Баумгертнера. Саме він на початку серпня оголосив про відмову свого підприємства від співпраці з Білоруською калійною компанією, що завдало фінансових втрат білоруським виробникам калійного добрива. В російському уряді обурені.

Арешт директора «Уралкалію» відбувся в аеропорту після його переговорів із прем’єром Білорусі. Білоруси запрошували на ці переговори ще і головного акціонера російської компанії, російського олігарха Сулеймана Керімова, але той не приїхав.

Слідчий комітет Білорусі заявляє: арештований російський громадянин Владислав Баумгертнер разом із іншими співробітниками «Уралкалію», які працювали в Білоруській калійній компанії, нібито створили злочинну схему, яка дозволяла їм виводити з Білорусі немалі кошти.

Як говорить представник Слідчого комітету Білорусі Павел Траулько, Баумгертнера заарештували в Мінську не як керівника «Уралкалію», а як голову Наглядової ради ЗАТ «Білоруська калійна компанія». А це не посада, а так би мовити громадське навантаження для цього бізнесмена.

«Слідчим комітетом розслідуються кримінальні справи, заведені Генеральною прокуратурою за зловживання владою та службовими повноваженнями стосовно посадових осіб ЗАТ «Білоруська калійна компанія», зокрема голови Наглядової раді Владислава Баумгертнера», – каже Траулько.

За цією статтею передбачене покарання від трьох до десяти років тюрми.

«Білоруське керівництво бере заручників»

Баумгертнер відомий тим, що озвучив рішення про вихід «Уралкалію» з «Білоруської калійної компанії», яка була спільним російсько-білоруським підприємством зі збуту калійного добрива у світі. Це крок призвів до глибокої кризи білоруського підприємства «Білоруськалій», переконаний російський економіст Андрій Суздальцев. За його словами, «Білоруськалій» зараз працює неповний тиждень, продукція компанії не продається, борг перед банками становить мільярд доларів.

З тим же успіхом Мінськ міг би заарештувати керівництво General Motors, Microsoft чи Apple
Андрій Суздальцев
«Білоруське керівництво відреагувало у своєму дусі – взяттям заручників. Арешт Баумгертнера – це взяття заручника, тепер на нього вішають дуже дивне звинувачення у перевищенні повноважень. З тим же успіхом Мінськ міг би заарештувати керівництво General Motors, Microsoft чи Apple… Це феноменальне нововведення в білоруське політичне життя, яке ставить повний хрест на якихось інвестиціях в країну», – каже економіст.

Білоруський політолог Олексій Король переконаний, що наказ про арешт керівника «Уралкалію» віддавав ніхто інший, як особисто Лукашенко.

Досягти своєї мети Лукашенко не зможе. Цей арешт – свідчення, що у білоруського керівництва здають нерви
Олексій Король
«Це дуже серйозний крок – арешт одного з російських топ-менеджерів. Досягти своєї мети Лукашенко не зможе. Цей арешт – свідчення, що у білоруського керівництва здають нерви і що в Білорусі катастрофічний стан економіки, виходу з якого нормальними методами уряд не бачить», – вважає політолог.

Олексій Король каже: раніше президент Росії Володимир Путін демонстрував, що Олександр Лукашенко його влаштовує, але на цей раз російський керівник може зірватися і перестати протидіяти подіям в Білорусі, спрямованим на зміну правителя.

Перший віце-прем’єр уряду Росії Ігор Шувалов вже назвав арешт у Мінську «дуже дивними, неадекватними і не партнерськими діями».

Компанія «Білоруськалій» є одним із найбільших експортерів калійного добрива у світі, вона давала Білорусі п’яту частину всієї валютної виручки держави. Контролює компанію особисто президент Олександр Лукашенко, який призначив керувати комісією, що стежить за її діяльністю, голову КДБ та свого сина Віктора Лукашенка.
  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG