Доступність посилання

ТОП новини

У США вимагають відповідальності за хімічний удар у Сирії


Державний секретар США Джон Керрі заявив у понеділок, що президент Барак Обама прагне притягти до відповідальності тих, хто вдався до хімічної зброї в Сирії минулого тижня.

За його словами, в адміністрації США тепер мають додаткові докази, які свідчать, що хімічна зброя дійсно була використана, але ця інформація ще обробляється.

При цьому, додав Керрі, у США знають, що запаси хімічної зброї в Сирії має владний режим. Водночас, за його словами, влада президента Башара аль-Асада ніби намагається приховати щось, коли п’ять днів не пускала на місце інциденту інспекторів ООН, а тим часом влаштувала ракетно-артилерійський обстріл того місця, знищуючи докази.

Також у понеділок у Сирії інспектори ООН із хімічної зброї відвідали одне з міст неподалік столиці Дамаска, підконтрольне повстанцям, де, як стверджує опозиція, влада країни застосувала проти неї минулого тижня хімічну зброю. За повідомленнями, вони відвідали дві лікарні й зібрали свідчення очевидців, потерпілих і лікарів, а також зразки.

Влада Сирії категорично заперечує використання хімічної зброї. Росія, яка є фактичним союзником сирійської влади, звинувачує саму сирійську опозицію у провокації й інсценізації хімічного нападу.

На Заході ж усе більше схиляються до думки, що влада Сирії дійсно вдалася минулого тижня до хімічної зброї в місцевості під Дамаском, яку контролює опозиція. В понеділок високопосадовці низки держав висловилися на користь можливості міжнародного втручання в Сирії, якщо повідомлення про ймовірне застосування хімічної зброї владою країни підтвердяться, в разі потреби і без схвалення Ради безпеки ООН, де практично всі кроки в цьому напрямку блокують Росія і Китай.

У суботу міжнародна гуманітарна організація «Лікарі без кордонів» заявила, що має повідомлення про загибель 355 людей і шпиталізацію близько 3 тисяч 600 із симптомами дії нейротоксичного агента в тому місці і в той час, коли, як каже опозиція, відбувся хімічний удар. Сирійська обсерваторія прав людини, правозахисна організація, яка працює в Лондоні, заявляла, що наразі задокументувала загибель унаслідок хімічного нападу 322 людей, серед них 54 дітей і 82 жінок. Різні сирійські опозиційні організації наводили й значно більші числа – до понад 1 тисячі 700 – загиблих; ці заяви не підтверджені і не спростовані з незалежних джерел.
XS
SM
MD
LG