Доступність посилання

ТОП новини

Данилишин: істерія в Росії щодо асоціації України і ЄС – просто прагнення утримати Київ


Богдан Данилишин, архівне фото
Богдан Данилишин, архівне фото
Істерія, яку поширюють деякі російські політики, роблячи заяви про наслідки для України підписання угоди про асоціацію з Європейським союзом, є «нічим іншим, як прагненням будь-якою ціною утримати Україну від підписання угоди», заявив сьогодні Радіо Свобода Богдан Данилишин, колишній міністр економіки в уряді Юлії Тимошенко.

Україна не вступає в Європейський союз, а тільки укладає договір про асоціацію і не заявляє про делегування будь-якої частини свого суверенітету чи то в Москву, чи то у Брюссель, наголосив економіст-опозиціонер, коментуючи останню таку заяву – радника президента Росії Сергія Глазьєва.

На думку Данилишина, з наближенням дати підписання угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі з Європейським союзом такі дії з боку Росії та інших країн Митного союзу будуть тільки посилюватися.

Він нагадав, що з кожною з цих країн Україна має договір про зону вільної торгівлі, як і зону вільної торгівлі з СНД в цілому. «Але, як бачимо, це тільки декларації. Вільна торгівля – це довіра і цивілізовані способи ведення справ. На превеликий жаль, в учасників зони вільної торгівлі СНД довіра один до одного дуже мала, більше прагнення бачити васала, конкурента, але не партнера. Ми ще не навчилися вести чесний рівноправний діалог», – наголосив Данилишин.

Росія має зрозуміти, що Україна може мати одночасно зону вільної торгівлі з Російською Федерацією та Європейським союзом, а також утворювати в майбутньому нові зони вільної торгівлі, додав економіст.

Росії в даний час ніщо не заважає розпочинати повноцінні переговори про формування зони вільної торгівлі з Європейським союзом так само, як це робить Україна, звернув увагу Данилишин.

У свою чергу, вважає він, Україна має докласти максимум зусиль для вступу до Світової організації торгівлі ще двох членів Митного союзу – Білорусі та Казахстану. Україна може бути зацікавлена тільки в повномасштабній імплементації до системи відносин Митного союзу договірно-правової бази СОТ, наголосив він.

За словами Данилишина, аналіз можливих торговельно-економічних наслідків інтеграції з Митним союзом показує, що для України переваги в експорті складатимуться лише з переліку скасованих вилучень із режимів вільної торгівлі. Водночас спрощення митного режиму, наприклад, у рамках зони вільної торгівлі з ЄС дозволить Україні не тільки розширити ринки збуту власного експорту, але й наростити імпорт інвестиційних товарів, використання яких у виробництві є передумовою стабільного довгострокового зростання економіки, вважає фахівець.

Чітка і пріоритетна орієнтація України на Європейський союз має розглядатись як основа стратегії економічного і соціального розвитку держави на наступні десять років і більш віддалену перспективу. Підписавши угоду з ЄС, Україна стане частиною європейського політичного простору, наголосив Радіо Свобода Богдан Данилишин, який отримав притулок у Чехії.

Радник президента Росії Сергій Глазьєв сьогодні заявляв, що в разі підписання угоди про асоціацію з Євросоюзом Україна нібито фактично втратить статус суб’єкта міжнародного права і перестане бути для Росії стратегічним партнером. Попередніми днями і він, і інші російські високопосадовці теж виступали з заявами схожого змісту.
XS
SM
MD
LG