Доступність посилання

ТОП новини

У водоймах України з’явились екзотичні водорості – фахівець


У водоймах України з’явились екзотичні водорості. Про це сьогодні розповів провідний науковий співробітник науково-дослідного інституту біології Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара Борис Барановський.

За його словами, в річці Сіверський Донець, у Харківській області, за короткий термін поширилися екзотичні для України водорості – Pistia Stratiotes. За його словами, невдовзі цей різновид водоростей, батьківщиною яких є Африка, може заполонити й Дніпро.

«Pistia Stratiotes є злісним бур’яном. За короткий проміжок часу вона може повністю покрити поверхню невеликої водойми, прирікаючи її на зникнення. Це тропічна рослина, яка гине при температурі, нижчій за +15 градусів. Але справа в тому, що наші численні промислові підприємства, а також різні тепло-і електростанції використовують для роботи воду, яку потім скидають у водойми. Вода скидається гарячою, в результаті чого загальна температура води у водоймі виходить вищою норми. Поширення пістії дуже небезпечне, адже, потрапляючи в водозабори, вона забиває їх, і, крім того, заважає судноплавству. Сьогодні пістія окупувала Сіверський Донець, а незабаром може заполонити і Дніпро», – зазначив фахівець.

За його словами, крім того, в останні роки в Україні значно почастішали випадки, коли чужоземні рослини витісняють рідні з місць їхнього «проживання».

Борис Барановський поінформував, що нині 90% малих річок Дніпропетровської області вже перетворилися на очеретяні болота.

«Ще сто років тому очерету в нашому регіоні практично не було. Тепер же 90% малих річок Дніпропетровської області перетворилися на очеретяні болота. До берега практично ніде не підійдеш – рекреаційна функція водойм порушена», – сказав він.

Раніше фахівці заявили про виявлення у Дніпрі нових видів риб, непритаманних річкам.
XS
SM
MD
LG