Доступність посилання

ТОП новини

Чорні археологи штрафів не бояться


Знищені стародавні кургани, Запорізька область (фото обласного центру охорони культурної спадщини)
Знищені стародавні кургани, Запорізька область (фото обласного центру охорони культурної спадщини)
На Запоріжжі чорні археологи та фермери знищують історичну спадщину. Під прицілом історичні артефакти та земля. І перші, й другі задля прибутку переорюють або розкопують за допомогою тракторів чи екскаваторів стародавні кургани, які офіційні археологи досліджують за допомогою саперних лопаток та щіток. За словами вчених, ми можемо втратити власну історичну спадщину вже за кілька років, якщо не зупинити цей процес.

Так звана «чорна археологія» завдає неабиякої шкоди українській науковій археології. Лише у Запорізькій області зловмисники знищують близько десятка курганів щорічно, стверджують в обласному Центрі з охорони культурної спадщини. Та навіть за таких обставин у Запорізькій області за роки незалежності лише один дрібний крадій був засуджений до позбавлення волі, кажуть в обласному управлінні пам’яток.

Скіфських, половецьких курганів та інших поховань на території області близько трьох тисяч. Крадії працюють системно по всій території області. Характер руйнації свідчить про застосування важкої техніки. Але якщо раніше вони працювали переважно вночі та потайки, то останніми роками деякі з них навіть не ховаються.
Скіфський курган на Хортиці
Скіфський курган на Хортиці

Споглядаючи за руйнацією, чиновники жаліються на недофінансування

У Михайлівському районі було виявлено місце стародавнього поховання, яке три роки поспіль грабували, по-варварськи знищуючи. Про це в інтерв’ю для Радіо Свобода розповів директор Запорізького обласного центру охорони культурної спадщини Юрій Щур.

«Люди працювали вдень, відкрито, із застосуванням бульдозера, із застосуванням іншої техніки, зокрема, грейдерів. Розривали пам’ятку під нуль, виймаючи артефакти з поховання. Незрозуміло навіщо вони збирали навіть кістяки», – каже посадовець.

У центрі охорони культурної спадщини зазначають, що для повноцінної охорони бракує людей та коштів.

Одна з найбільших колекцій артефактів півдня України перебуває у руках колекціонера із Запоріжжя Віталія Шлайфера, який створив Музей історії зброї на власній території. За словами колекціонера, до нього особисто чорні археологи не звертаються, бо кожен предмет своєї колекції він купує офіційно або у інших колекціонерів, або у приватних осіб, які можуть підтвердити знахідку.

Віталій Шлайфер каже: так звані
«Чорні археологи» несуть меншу шкоду, ніж сільськогосподарські підприємства, які женуться за врожаями, не зважаючи на історичну цінність курганів
Віталій Шлайфер
«чорні археологи» несуть меншу шкоду, ніж сільськогосподарські підприємства, які женуться за врожаями, не зважаючи на історичну цінність курганів. Відомо, що підприємства області, які ведуть господарську діяльність на землі, за роки незалежності переорали тисячі курганів лише на території Запорізької області.

«Ну, ви подивіться, навколо якогось великого кургану, який у нас залишився у степу, були десятки дрібних курганів. Куди вони поділись?» – запитує він.
Знищені стародавні кургани, Запорізька область (фото обласного центру охорони культурної спадщини)
Знищені стародавні кургани, Запорізька область (фото обласного центру охорони культурної спадщини)

Врожаї дорожчі за історію

На підтвердження слів колекціонера разючий випадок у нинішньому році стався у селі Мордвинівка Мелітопольського району, де тисячолітній скіфський курган перекопали потужною промисловою технікою. Власник сільськогосподарського підприємства Олександр Железков, на території якого це сталось, відхрещується від інциденту.

«Вони працювали, коли черешню прибрали вже, коли нікого нема, так а хто там все це має охороняти?! Наше завдання, коли ми документи оформлювали, не розорювати, ось ми і не орали!» – зазначив підприємець.

Голова Запорізької облдержадміністрації Олександр Пеклушенко під час наради в ОДА звернувся до обласної прокуратури, щоб та з’ясувала ситуацію.

«Ви, разом із вашим головою сільської ради, головою райради будете відповідати! Але я прошу туди надіслати групу та обов’язково почати з відповідальності голови сільської ради за неприйняття заходів!» – обурений чиновник.

Минуло півроку. У прокуратурі повідомили, що цією справою займається міліція, у міліції кажуть, що йде слідство. Залишається сподіватись на археологів історичних факультетів, які власним коштом у позаробочий час проводять експедиції. Саме знайдені ними артефакти потрапляють на полиці українських музеїв, а не в приватні колекції.

У 2010 році Верховна Рада ухвалила закон, який карає чорних археологів на 1700 гривень або 2 роки ув’язнення. Крім того, парламент посилив грошове покарання за умисне знищення та пошкодження об’єктів культурної спадщини штрафом до 2550 гривень. Втім, це не зупиняє порушників, адже артефакти коштують значно дорожче. Скажімо, меч доби князя Святослава, який у 2011 році знайшли поблизу Хортиці, оцінили приблизно у десять тисяч доларів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG