Доступність посилання

ТОП новини

Профільна освіта призведе до деградації? (Огляд преси)


Київ – Уже сьогодні треба думати не лише про те, як увійти в Європу, а й про те, як залишитися в ній, наголошує дописувач газети «День». Адже нині Україна практично не присутня в Європейському культурному просторі, вона не має належних інституцій, що визначали б стратегію й тактику української культурної присутності. Якщо британці мають «Британську раду», іспанці – «Інститут Сервантеса», німці – «Гете Інститут», то Україна поки не спромоглася на створення такої установи, що ще раз нагадує про необхідність подолання певної інтеркультурної провінційності.

«В Україні почалася автоутилізація» – у статті під таким заголовком газета «Сегодня» пише, що автозаводи розпочали будівництво пунктів прийому старих машин, щоб не платити екоподаток. Видання нагадує, що Закон про введення екологічного податку на автомобілі набирає чинності з 1 вересня. У ціну продажу машини включать суму, необхідну для її утилізації після зносу. Якщо українські автовиробники створять власні пункти збору і розбирання машин, їм не доведеться платити екоподаток. А це серйозна фора перед імпортерами, зазначає газета.

Новий проект Концепції профільної освіти у старших класах своєю безсистемністю нововведень може призвести до катастрофічних соціальних наслідків, стверджує газета «День». Вже з наступного року старшокласники повинні будуть визначитися, які дисципліни вивчати поглиблено, а які ігнорувати. Тобто, якщо дитина обрала гуманітарний профіль, то вже зможе не переживати за оцінки з фізики та хімії, бо таких предметів взагалі не вивчатиме. Видання переконує, що автори Концепції не врахували, що в дев’ятому класі підліткам ще складно визначитися з майбутньою професією, і до закінчення школи смаки та професійні уподобання учня можуть не раз змінитися. Експерти газети наголошують, що безглузді й безсистемні нововведення можуть призвести до катастрофічних соціальних наслідків. А будь-яка спроба ввести «профільну» освіту в школах неминуче приведе до деградації освіти взагалі. Про це наголошується в статті «Кому заважає фізика, хімія та біологія?».

На радіо і телебаченні хочуть заборонити рекламу алкоголю, лікарських засобів та конкретних медичних послуг. Про те, які ще заборони хочуть упровадити народні депутати, розповідає газета «Голос України».
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG