Доступність посилання

ТОП новини

Сирія: генсекретар ООН просить чотири дні, та світ не чекає


Експерти ООН у супроводі повстанців у місті Замалка на околиці Дамаска, 28 серпня 2013 року
Експерти ООН у супроводі повстанців у місті Замалка на околиці Дамаска, 28 серпня 2013 року
Парламент Великої Британії в четвер розгляне можливі відповіді цієї країни на події в Сирії. Тим часом постійні члени Ради безпеки ООН не змогли домовитися з приводу британського проекту резолюції, який мав передбачити використання «всіх необхідних заходів» задля «захисту цивільних від хімічної зброї» в Сирії. Генеральний секретар ООН просить іще чотири дні, щоб міжнародні інспектори змогли завершити дослідження місць імовірного хімічного удару в Сирії. Але провідні країни Заходу і значна частина арабського світу вже склали вину за цей хімічний напад на владу президента Сирії Башара аль-Асада.

Парламент Великої Британії збирається в четвер на позачергову сесію, щоб розглянути, як країна реагуватиме на ймовірне застосування в Сирії хімічної зброї. Слова «ймовірне» вже майже не вживають.

У середу британський прем’єр-міністр Дейвід Камерон провів засідання Ради національної безпеки країни, учасники якого, як повідомили в апараті прем’єра, дійшли спільної думки: за хімічним нападом поблизу Дамаска минулого тижня стоїть режим президента Сирії Башара аль-Асада, і світ не може бездіяльно споглядати це.

Як повідомляє британська преса, уряд подасть на розгляд парламенту пропозицію завдати в Сирії прицільних ударів, щоб припинити використання хімічної зброї.

На заяви про необхідність схвалення такої акції Радою безпеки ООН міністр закордонних справ Великої Британії Вільям Гейґ відповідає: «Ми чітко усвідомлюємо, що якщо згоди в ООН не може бути, ми й інші держави все ж маємо відповідальність щодо хімічної зброї».

В ООН немає згоди: Росія й Китай знову проти

А згоди в ООН таки немає. П’ять постійних членів Ради безпеки ООН не змогли домовитися з приводу проекту резолюції, поданого Великою Британією. Він мав би дозволити вжити «всіх необхідних заходів», передбачених статутом ООН, із метою «захисту цивільних від хімічної зброї» в Сирії. Представники Росії і Китаю, які раніше вже ветували низку проектів резолюцій щодо Сирії, за повідомленнями, демонстративно залишили зустріч. Ніхто не сумнівається, що при голосуванні вони заветують і цю резолюцію.

Генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун наголошує, що міжнародним інспекторам із хімічної зброї в Сирії потрібно ще чотири дні, щоб завершити збирання даних, які вони мають проаналізувати й повідомити про це Раду безпеки.

Виступаючи в Гаазі в Палаці миру, будівлі, де працює найвищий судовий орган ООН – Міжнародний суд, генсекретар заявив, що інспектори зібрали цінні зразки й опитали потерпілих і свідків. «Команді потрібен час, щоб зробити свою справу. Тут, у Палаці миру, хочу сказати: дайте шанс мирові! Дайте шанс дипломатії. Припиніть воювати й почніть вести переговори», – закликав він.

Інспекторам ООН із хімічної зброї потрібно ще 4 дні в Сирії – Пан Ґі Мун
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:40 0:00

Більшість звинувачує владу Сирії

Але значна частина світу не хоче чекати. І на Заході, і на Сході лунають із посиланням на різноманітні джерела вже прямі звинувачення, що до хімічної зброї вдалася саме влада Сирії – хоча США, які говорять про це чи не найрішучіше, досі так і не подали обіцяних ними доказів. І, хоч твердих доказів немає, сирійська влада заперечує свою причетність, а її фактичний союзник Росія говорить про можливу провокацію самих повстанців, у багатьох країнах кажуть, що це не має лишитися безкарним.

Генеральний секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен, наприклад, заявив: «Інформація, наявна з багатьох різних джерел, вказує на сирійський режим як на відповідального за використання хімічної зброї в цих ударах. Це очевидне порушення давно усталених міжнародних норм і принципів. Будь-яке використання такої зброї неприйнятне і не може лишитися без відповіді. Винні мають відповісти за це».

Так само й Організація ісламської співпраці теж склала вину за газовий напад на офіційний Дамаск і закликала до «рішучих дій» у відповідь.

При цьому, зокрема, у США наголошують, що будь-яке можливе втручання не матиме на меті зміну режиму в Сирії і якщо відбудеться, то тільки в координації з міжнародними партнерами Вашингтона.

Сирія
Будь ласка, зачекайте
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:09 0:00

Тим часом інспектори ООН із хімічної зброї в Сирії відвідали в середу ще кілька місць, де, як стверджують сирійські повстанці, влада країни вдалася до удару хімічною зброєю в контрольованих ними околицях Дамаска, внаслідок якого загинули сотні цивільних.
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG