Доступність посилання

ТОП новини

ООН: кількість дітей-біженців із Сирії перевищила мільйон


Громадянська війна в Сирії має нищівні наслідки для дітей. За час конфлікту країну покинули понад мільйон дітей. Такі дані у своєму звіті оприлюднило Агентство ООН з питань біженців.

У такому віці діти переважно ночують вдома. Але не сирійські діти, які вимушені залишати власні домівки, втікаючи від війни. Голова Агентства ООН з питань біженців Антоніо Ґутьєррес називає неприйнятним той факт, що кількість дітей-біженців із Сирії перевищила мільйон: «Мільйон дітей – це більше, ніж кількість дітей, що проживають у Вельсі. Це більше, ніж кількість дітей в Лос-Анджелесі та Бостоні разом».

Ґутьєррес додає, що проблема дітей-біженців, більшість з яких ще не досягла одинадцяти років, загрожує не тільки їх майбутньому, але і майбутньому усього регіону. «Ми справді повинні замислитись над ризиком втрати Сирією цілого покоління. Ціле покоління, яке виросте травмованим та озлобленим», – каже Ґутьєррес.

Діти складають понад половину загальної кількості біженців із Сирії. Вину за цю ситуації ЮНІСЕФ покладає на всю міжнародну громаду. Науковець з Інституту Близького Сходу Денієл Сервер з такою позицією не погоджується.

«Обов’язок захистити населення Сирії має у першу чергу сирійській уряд. Він його не виконує, натомість, уряд у боротьбі за владу став ворогом своєму власному народові», – зазначив Денієл Сервер.

Втім жахіття війни та боротьба за виживання для дітей, яким вдалося втекти із Сирії, на кордоні не припиняється, каже заступник виконавчого директора ЮНІСЕФ Цока Брандт. «Вони постають перед серйозними ризиками – загрозою сексуальної експлуатації, дитячої примусової праці, ранніх шлюбів. Крім того, у цих дітей просто вкрали майбутнє».

Такі діти залишаються не лише з фізичними, але і психологічними травмами, каже Ґутьєррес. Гуманітарна допомога, у тому числі освітня, продовжує надходити, але її недостатньо. «Настав час об’єднати зусилля міжнародної спільноти та серйозно підтримати роботу міжнародних гуманітарних агентств. Крім того, ми повинні надати допомогу безпосередньо країнам, які прийняли сирійських дітей, відкрили для них свої школи, лікарні та роблять все, щоб їх умови проживання були максимально наближені до нормальних», – зауважує Ґутьєррес.

Але це лише мінімум, який необхідно зробити для дітей, що стали невинними жертвами війни.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG