Доступність посилання

ТОП новини

Чеченська мечеть стане символом Росії?


Чеченський лідер Рамзан Кадиров веде кампанію за те, щоб головна мечеть Грозного була визнана одним із головних символів Росії. У загальнонаціональному конкурсі, де відбирається 10 найпопулярніших символів Російської Федерації, він закликав чеченців віддати свій голос за мечеть, яку названо на честь його батька. Конкурс спрямований на демонстрацію культурного розмаїття Росії, але замість цього він затьмарений етнічним суперництвом, звинуваченням у фальсифікаціях і повідомленнями про застосування безсоромного примусу.

Під час загальнонаціонального конкурсу, організованого Російським географічним товариством, яке очолює міністр оборони Сергій Шойгу, учасників просять обрати свої улюблені пам’ятки в Росії в режимі онлайн або по смс. Сайт конкурсу описує свою мету як «підкреслення різноманітності Росії та її оригінальності». Після закінчення конкурсу, 29 вересня, влада планує збудувати міні-копії 10 головних об’єктів і розмістити в парку неподалік Москви. Таким чином планується дати поштовх внутрішньому туризму в цій країні.

Те, що серед 10 найцікавіших архітектурних, природних чи історичних пам’яток Росії опиниться головна мечеть Чечні, мало хто міг передбачити. Але після того, як вона потрапила до провідних, пам’ятка прикула до себе прискіпливішу увагу преси і громадськості.

Голосуйте за мечеть, бо…

Рамзан Кадиров, який керує Чечнею залізним кулаком, говорить, що чеченці, які любили свого загиблого лідера – батька Рамзана Ахмата Кадирова – тепер масово голосують за те, щоб мечеть, яка має його ім’я, опинилася серед головних символів Росії.

Як говорить речник Кадирова Ельві Карімов, чеченці всі як один голосують за цю мечеть: «Це пояснюється духовністю людей, які голосують. Це віруючі люди. Для них мечеть – це символ віри, доброти, гідності. Люди не тільки в Чечні голосують, ми отримуємо повідомлення і фотографії від людей, які голосували від інших регіонів Росії. Це приємно бачити, що мечеть об’єднує наше суспільство».

Відома як «Серце Чечні», мечеть імені Ахмата Кадирова – найбільша в Європі. За неї проголосували на вечір 29 серпня близько 24 мільйонів разів, і це число далі швидко росте – десятками чи й сотнями тисяч щогодини. (Додано 30 серпня: після закінчення другого туру голосування за мечеть було віддано вже понад 38 мільйонів голосів, але Коломенський кремль, головний суперник, за який голосують супротивники мечеті, отримав іще на 600 тисяч більше; вже третій об’єкт у списку має тільки менш як 1 мільйон 700 тисяч голосів.)

Сам Кадиров неодноразово закликав всіх чеченців підтримати мечеть, заявляючи, що її перемога в конкурсі була б «торжеством толерантності». Однак критики звинувачують владу в агресивній кампанії та спотворенні результатів. Клірики пояснюють своїм вірним, що голосування за цю мечеть є богоугодною справою, яка ледь не забезпечить їм місце в раю.

Але багатьом місцевим жителям не подобаються метод, яким їм пропонується займати місце в раю. Директор школи в Грозному говорить, що вчителі бояться, що якщо вони не поїдуть на мітинг на підтримку мечеті, то їх можуть звільнити з роботи. Мешканка Грозного Лариса розповідає, що на ці мітинги людей звозять автобусами.

«Вони привозять співаків, акторів. Після кожного виступу виступаючі закликають проголосувати, послати СМС, вони кажуть: це потрібно заради Аллаха. І всі це роблять», – говорить мешканка Грозного.

Над матеріалом працювали Марія Щур, Claire Bigg і Usman Khasimikov
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG