Доступність посилання

ТОП новини

Керрі: хімічну атаку однозначно здійснив уряд Сирії, загинуло 1429 людей


Протести проти військового втручання в Сирію
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:28 0:00

Протести проти військового втручання в Сирію

Держсекретар США Джон Керрі під час виступу у Державному департаменті представив дані американської розвідки, які однозначно, за його словами, свідчать про те, що хімічний удар в передмісті Дамаска минулого тижня було завдано сирійською армією.

«Докази, отримані з тисяч різних джерел, вже опубліковані. Ви можете самі прочитати ці документи і переконатися, що (президент Сирії Башар) Асад використовував хімічну зброю в районах, підконтрольних опозиції, в передмістях Дамаска. Він робив це не тільки вранці 21 серпня», – заявив Керрі. Він зазначив, що публікація документів є безпрецедентним кроком.

За словами держсекретаря, розвідкою було встановлено, звідки були завдані удари ракетами з хімічними зарядами і куди ці ракети були націлені. У розпорядженні американських розвідслужб є дані про підготовку хімічної атаки урядовими силами Башара Асада (у тому числі, постачанні сирійських солдатів засобами хімічного захисту). Держсекретар навів дані медиків, які свідчать про те, що було застосовано хімічну зброю. В результаті хімічної атаки, згідно з даними американської розвідки, було вбито 1429 людей. Сирійська армія спробувала знищити свідчення хімічної атаки під час чотириденного артилерійського обстрілу району, що зазнав хімічних атак.

У США заявили, що можуть почати військову операцію в Сирії в односторонньому порядку, але поки продовжать консультації з цього питання з Великобританією. У четвер ввечері британський парламент після семигодинних дебатів проголосував проти військового втручання в Сирію.

Влада Сирії категорично заперечує, що вдавалася до хімічної зброї. Її фактичний союзник Росія заявляє, що майже напевне йдеться про провокацію самих сирійських повстанців.

Лікарські і правозахисні організації заявляли, що зібрали дані про загибель унаслідок хімічного нападу під Дамаском понад 300 людей. В опозиції називали й більші числа, аж до понад 1700. Усі вони не підтверджені й не заперечені з незалежних джерел.
XS
SM
MD
LG