Доступність посилання

ТОП новини

Туреччина виступила за зміну режиму в Сирії


Реджеп Тайїп Ердоган, архівне фото
Реджеп Тайїп Ердоган, архівне фото
Прем’єр-міністр Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган заявив у п’ятницю, що будь-яке воєнне втручання в Сирії повинне мати на меті покласти край владі сирійського президента Башара аль-Асада.

За словами прем’єра, воєнна операція в Сирії має припинити кровопролиття і послабити режим Асада до такої міри, що він здасться.

Одного чи двох днів для цього замало, заявив Ердоган.

При цьому він нагадав як приклад про воєнну операцію союзу НАТО в Сербії під час Косовської війни 1999 року, яка врешті призвела до зміни влади в Сербії.

Прем’єр Туреччини виступив після того, як президент США Барак Обама заявив у п’ятницю, що його країна ще не ухвалила рішення, чи завдавати ударів у Сирії через використання її владою хімічної зброї проти цивільного населення, а в НАТО заявили, що Північноатлантичний союз не братиме участі у ймовірній воєнній акції в Сирії.

Обама у своїй заяві наголосив, що ймовірна акція США ні в якому разі не передбачає направлення до Сирії сухопутних військ і в разі схвалення буде обмеженою і вузько спрямованою.

У п’ятницю Білий дім оприлюднив розсекречену розвідувальну інформацію, яка, за словами Вашингтона, має доводити, що хімічний напад неподалік Дамаска 21 серпня вчинила влада Сирії, внаслідок чого загинуло понад 1 тисячу 400 людей. Із повідомленням про ці дані виступив на телебаченні державний секретар Джон Керрі.

Також у п’ятницю генеральний секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен заявив, що Північноатлантичний союз не братиме участі у можливому воєнному втручанні в Сирії. Але він наголосив, що ймовірне застосування хімічної зброї в Сирії вимагає належної відповіді міжнародної спільноти, щоб таке не сталося знову.

Влада Сирії категорично заперечує, що вдавалася до хімічної зброї. Її фактичний союзник Росія заявляє, що майже напевне йдеться про провокацію самих сирійських повстанців.
XS
SM
MD
LG