Доступність посилання

ТОП новини

Інспектори ООН виїхали з Сирії


Інспектори ООН виїхали з Сирії
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:47 0:00
Інспектори ООН із хімічної зброї, які перебували в Сирії й зібрали матеріали про ймовірний удар хімічною зброєю поблизу Дамаска, в суботу рано-вранці виїхали з Дамаска до Лівану, де пересіли на літак.

За повідомленнями, інспектори, які завершили збирання цих даних у п’ятницю, тепер мають дослідити їх в одній із країн Європи.

В ООН не повідомляли, коли можуть бути оприлюднені результати їхніх досліджень.

При цьому завдання інспекторів – тільки встановити, чи була власне використана хімічна зброя. Якщо відповідь буде позитивна, вони не вирішуватимуть, хто саме її використав.

У значній частині світу не сумніваються у факті використання хімічної зброї під Дамаском. При цьому в багатьох країнах уже склали вину на владу Сирії, посилаючись на свої дані.

Зокрема, у США Білий дім оприлюднив у п’ятницю розсекречену розвідувальну інформацію, яка, за словами Вашингтона, має доводити, що хімічний напад неподалік Дамаска 21 серпня вчинила влада Сирії, внаслідок чого загинуло понад 1 тисячу 400 людей. Із повідомленням про ці дані виступив на телебаченні державний секретар Джон Керрі.

Ці дані вже відкинули в Сирії, а також у Росії, яка є фактичним союзним сирійської влади. У Дамаску ці дані назвали «брехнею», «фабрикаціями» і «старими казками, висловлені ще понад тиждень тому терористами», як влада Сирії називає своїх збройних супротивників. А в Москві заявили, що США не мають ніяких доказів.
XS
SM
MD
LG