Доступність посилання

ТОП новини

Дерев’яну церкву часів Сагайдачного на Львівщині рятуватимуть за американський грант


У Дрогобичі, що на Львівщині, посол США в Україні Джеффрі Пайєтт вручив грант на суму 85 тисяч доларів «Інститут міста Дрогобича» і музею «Дрогобиччина».

Грант посольського фонду США зі збереження культурної спадщини передбачений на реставрацію унікальних фресок XVII століття, виконаних у дерев’яній церкві Святого Юрія під керівництвом галицького майстра Стефана Маляра з Медики (Львівщина). Стінописи розповідають про історичні події того часу і життя галичан.

Дерев’яна церква Святого Юра в Дрогобичі цього року внесена у Список всесвітньої спадщини ЮНЕСКО як витвір української дерев’яної архітектури кінця XV – початку XVI століть. Церква Святого Юра вирізняється мальовничою композицією. Храм складається з трьох частин – центрального зрубу і по боках двох гранованих півкуполів. Втім церква потребує порятунку, бо перебуває в аварійному стані. Митці постійно привертають увагу до дерев’яної сакральної пам’ятки, організовують тут пленери для збору коштів.

Посольський фонд США зі збереження культурної спадщини з 2002 року надав 11 грантів для порятунку українських пам’яток архітектури та культури. Зокрема, за кошти посольства реставрували старовинні ікони і стародруки у Львові, допомогу отримала єврейська організація на порятунок синагоги Золотої Рози.

Дрогобич став першим містом поза Києвом, яке відвідав новопризначений посол Джеффрі Пайєтт. Також сьогодні у Львові він зустрінеться з представниками влади і спілкуватиметься з депутатами обласної ради. За попередньою інформацією, мова йтиме про видобування сланцевого газу на Львівщині.
XS
SM
MD
LG