Доступність посилання

ТОП новини

Консул України зустрівся з пораненим рибалкою Федоровичем – МЗС


Український консул в Росії зустрівся сьогодні з українським рибалкою Олександром Федоровичем, який постраждав внаслідок інциденту з російськими прикордонниками в Азовському морі, і його адвокатом. Про це повідомляє Міністерство закордонних справ України.

За повідомленням, під час зустрічі сформували лінію захисту в розслідуванні порушеної в Росії проти Федоровича кримінальної справи. Рибалці на його звернення також надали фінансову допомогу, заявили в МЗС.

За повідомленням, стан здоров’я українця задовільний.

«Міністерство закордонних справ України і Генеральне консульство України в Ростові-на-Дону продовжують вживати заходів з метою забезпечення прав й інтересів потерпілого внаслідок інциденту 17 липня цього року в Азовському морі громадянина України Федоровича, а також об’єктивного розслідування цієї трагічної події», – заявляють у МЗС.

За повідомленням, сьогодні ж відбулася зустріч представника Генконсульства України зі слідчим, який веде справу Федоровича, «під час якої вкотре доведено офіційну позицію української сторони щодо зазначеної справи».

Увечері 17 липня катер прикордонної служби Росії зіткнувся в Азовському морі з українським баркасом. Четверо рибалок загинули. Одного члена екіпажу – Олександра Федоровича – врятували. Проти нього російська сторона порушила справу за статтею 256 (незаконний вилов і видобування біологічних ресурсів).

Федорович заявив, що катер російських прикордонників навмисно протаранив український баркас. МЗС України наполягає на поверненні рибалки в Україну.

28 серпня телеканал «1+1» у програмі ТСН оприлюднив відеосюжет про зіткнення в Азовському морі українських рибалок і російських прикордонників. На відео видно, як судно прикордонників переслідує човен українських рибалок, а останні намагаються втекти від погоні, а через деякий час після початку переслідування відбувається зіткнення. У МЗС України заявили, що знали про ці відеокадри.

Міністр Леонід Кожара у п’ятницю надіслав листа своєму колезі в Росії Сергієві Лаврову, в якому, серед іншого, висловив занепокоєння тим, що громадянина України Олександра Федоровича затримують у Росії під підписку про невиїзд, висунувши йому звинувачення, і не відпускають на Батьківщину. Крім того, Кожара також висловив занепокоєність із приводу тривалої відсутності реакції російської сторони на дії своїх прикордонників, щодо адекватності яких виникають сумніви.
XS
SM
MD
LG