Доступність посилання

ТОП новини

Від бармена до комерційного художника


Нерідко митці та актори, чекаючи на удачу та славу, підзаробляють, працюючи офіціантами та барменами. А ось герой нашої наступної розповіді пройшов зворотній, унікальний шлях. Від бармена до художника крейдою. П’ять років тому він випадково заходився створити незвичну рекламну вивіску для свого бару. Сьогодні його мистецькими послугами користуються серйозні клієнти. Щоправда він не поспішає залишати бар.

Патрик Оуенс – бармен. Але кожного разу, коли випадала вільна хвилина, він брався за крейду. Почалося з того, що у барі, де він працює, щодня з’являлося ілюстроване меню з алкогольними напоями, розповідає Патрик.

«Ресторан знаходився на вулиці, де повно барів, і кожен мав свій рекламний щит перед входом, на яких у всіх було написано одне й теж, ром-кола 3 долари. А я спробував виявити фантазію. В цьому і полягав увесь сенс – зацікавити перехожих на вулиці, які б, проходячи повз, сказали: «Це виглядає цікаво, зайдемо сюди».

Його твори швидко помітили знавці. З’явились серйозні клієнти. Одне з замовлень надійшло від музею Національного аерокосмічного агентства НАСА, одного з найпопулярніших у Вашингтоні.

Майкалін Джампаолі відповідає за освітні програми у музеї. Вражена роботами Патрика, вона запросила його створити художню версію компаса – карту на якій визначені напрямки світу.
Керівництво музею лише показало Патрику зображення, у творчий процес вони обіцяли не втручатися. Він каже: «Мені дали масштаби і розміри; і замовили малюнок на вулиці, але інтерпретацію малюнка залишили за мною. Я захотів інтегрувати троянду всередині компаса, і вони погодилися».

Працівниця Смітсонівського музею Майкалін Джампаолі: «Малюнок вийшов чудовий. Я думаю, найяскравішим підтвердженням є те, що після закінчення нашого заходу, працівники не хотіли знімати загорожу довкола, щоб по ньому не ходили і не руйнували мистецтва».

Патрик каже, що його творчий підхід постійно змінюється, як зрештою і його техніка. Якщо колись він користувався лише крейдою, то тепер вживає крейдові олівці. Наприклад, у малюнку за мотивами свого часу популярного у США телешоу «Шведський шеф-кухар».

Цей малюнок і надихнув справжнього шеф-кухаря Хосе Андреаса, який замовив Патрику вхідну вивіску до свого ресторану. Як і у випадку зі Смітсонівським музеєм, Патрику дали малюнок… і повну творчу свободу.

Стінний розпис для ресторану Андреаса лише один з численних проектів, створених Патриком. Він продовжує: «Я малював для ресторану іспанської кухні. Я розмалював для них стовпи і зробив деякі написи. Того часу вони відкривали інший ресторан Мінібар, для якого замовили кілька невеличких малюнків, а потім почали додавати нові замовлення.

Патрик не має більше потреби працювати барменом. Замовлень у нього достатньо, щоби заробляти на життя мистецтвом. Однак Патрик каже, що не готовий відмовитися від роботи у барі: «Я можу піти у той, чи інший напрямок – або працювати повноцінно барменом або художником. Зараз я егоїстично підходжу до цього питання, оскільки хочу мати краще з обох професій».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG