Доступність посилання

ТОП новини

Українська книжка на Луганщині не виглядає чужою


Луганськ – Українська книжка на сході України не виглядає чужою. Пролетарський Луганськ, можливо, менше читає українську літературу, аніж Львів чи Харків, але тут також знають і люблять українську літературу.

Студент із Луганська Єгор Устінов сучасну літературу прискіпливо відбирає, каже: аби матюків було поменше. З останнього прочитаного – «Попіл снів» Загребельного та книжка Ліни Костенко.

«Дуже сподобалася книга – «Записки українського самашедшего». Дуже яскраво написана. Зараз чекаю другу частину. Наскільки я знаю, вона скоро вийде», – зазначає Єгор Устінов.

Луганська книгарня «Літера» – одна з найбільших у Луганську. Але поличок із українськими авторами всього кілька. «Записки українського самашедшего» вчора забрали, тільки-но купили «Ключ» Василя Шкляра», – розповідає продавець Наталія Кривоносова, відповідаючи на запитання про популярність української книги у луганців.
Продавець Наталія Кривоносова
Продавець Наталія Кривоносова

«Декілька хвилин тому приходив чоловік середніх років, – каже вона. – Купив книгу Василя Шкляра «Ключ». Говорить, що побачив по телевізору, зацікавив його: цікавий письменник, людина. І вирішив почитати».

На полицях – книги Сергія Жадана, Лади Лузіної, Ірен Роздобудько, Люко Дашвар, Оксани Забужко. Їх купують, зазначає Наталія Кривоносова, але Бориса Акуніна та Януша Вишневського купують більше.

Українська книжка потребує реклами, зауважує продавець-консультант магазину «Книжковий клуб» Марія Єгоренкова. Також, на її думку, сучасним українським авторам, як часто і російським, бракує хорошого сюжету.
Що читають луганці?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:02 0:00

Держава має підтримати молодих авторів – письменниця
Письменниця Світлана Талан
Письменниця Світлана Талан

А ось письменниця Світлана Талан запевняє, що сюжети їй підказує саме життя. Пише на гостросоціальну тематику. Торік вона увійшла у трійку авторів України, яких найбільше читають. Вона вважає, що українським читачам зараз не вистачає підліткової літератури і фантастики. А молоді автори потребують державної підтримки, переконана Світлана Талан.

«Я була членом журі всеукраїнського конкурсу імені Олександри Девіль. Настільки було багато цікавих творів молодих авторів, що можна було брати і видавати книжку. Але автори приїхали, отримали нагороду, а далі? А далі вони все одно не можуть видатися», – каже письменниця.
Письменниця Світлана Талан – про сучасну українську літературу
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:53 0:00
В Луганській обласній бібліотеці нової книжки Світлани Талан «Не вурдалаки» поки не має – одна з бібліотекарів розповіла, що придбала собі цю книжку у магазині. Однак є чимало іншої сучасної української літератури. В окремому відділі, де книги видаються лише на два тижні, поруч із Акуніним, Вербером, Муракамі бачимо останню трилогія Люко Дашвар. А на спеціальній стіні, де кожен може порадити книгу, читаємо прізвища сучасних українських авторів – Юрій Андрухович, Марія Матіос, Ліна Костенко…

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG