Доступність посилання

ТОП новини

Україна не готова до постачання газу зі Словаччини (словацька преса)


Словацька фірма, яка має постачати газ в Україну, повідомила, що не зможе почати поставок без узгодження необхідних формальностей. Про це повідомляють словацькі газети. А ще одне словацьке електронне видання звертає увагу на заклик президента України до парламенту, в якому він просить депутатів голосувати за європейську інтеграцію та реформи.

Україна не готова отримувати газ зі Словаччини, бо не надала усіх необхідних документів, повідомляє речник словацької компанії Eustream, яка, згідно з урядовою домовленістю, має почати постачання газу в Україну. Про це у вівторок повідомляє словацька газета Pravda. Як заявив речник компанії Ваграм Джугурян, український партнер не надав даних, необхідних для комерційного управління транспортом газу.

«Для постачання газу в напрямку України потрібно обмінятися даними у відповідності з європейським законодавством. Це є необхідною умовою для того, щоб запустити зворотний потік газу в Україну», – заявив Джугурян.

Наприкінці серпня в Києві український міністр енергетики Едуард Ставицький заявив, що угода про реверсне постачання газу зі Словаччини в Україну може побачити світ ще у вересні. Проте компанія Eustream говорить, що не знає про жодні терміни, коли угода має бути підписана.

Як повідомляє словацька газета, Eustream має технічну потужність прокачувати близько 80 мільйонів кубометрів газу на добу зворотним шляхом – до України. Представник компанії заявив, що жодних перешкод з боку компанії не існує, і прокачка газу в Україну може початися відразу після того, як Україна надасть їм відповідні дані.

Інша словацька газета приділяє увагу політичному життю свого великого сусіда. Електронне видання Aktuality повідомляє, що український президент Віктор Янукович закликав парламент голосувати за прискорення реформ та європейську інтеграцію.

Також часопис звертає увагу на те, що президент України висловив сподівання, що співпраця між парламентськими партіями в другій половині цього року буде кращою, ніж у перебігу весняної сесії, коли часто відбувалися політичні конфлікти та навіть фізичні сутички між народними обранцями.

Він зазначив, що внаслідок такої ситуації сповільнюються темпи реформ, які парламент намітив на 2010-12 роки. Тому Янукович закликав політичні партії знайти шлях, що веде до співпраці, і спільно вирішувати основні проблеми і завдання держави. Він також висловив упевненість в успішному підписанні Україною угоди про асоціацію на саміті ЄС у литовському Вільнюсі, але наголосив, що ці зусилля будуть успішними лише за умови виконання поставлених завдань.

При цьому словацька газета звертає увагу на повідомлення в російській пресі, де говориться, що деякі члени Партії регіонів самі не хочуть голосувати за європейську інтеграцію, бо це може зашкодити їхньому власному бізнесу та відносинам із російськими партнерами.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG