Доступність посилання

ТОП новини

В Україні припинять трансляцію неадаптованих російських телеканалів?


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)
Київ – Один із медіа-холдингів «Медіа Група Україна», який пов’язують із Рінатом Ахметовим, і куди входить низка «продакшн-студій» та телеканалів, зокрема, ТРК «Україна», розсилає кабельним операторам листи з проханням припинити трансляцію кількох російських каналів. У «Медіа Групі Україна» це пояснюють відстоюванням власних авторських прав на програми, які ті, серед інших, транслюють. Більшість зі згаданих російських телеканалів не адаптовані, і їхня трансляція на території України заборонена, кажуть у Нацраді з питань телебачення та радіомовлення, але реальні санкції до операторів-порушників майже не застосовуються – це дуже тривалий процес.

«Медіа Група Україна» просить українських кабельних операторів припинити трансляцію кількох неадаптованих російських телеканалів, на деякі програми яких холдинг має права. Зокрема, йдеться про Comedy club production, серіал «Інтерни» та трансляцію матчів Ліги чемпіонів UEFA.

Претензії медіа-групи стосуються каналів ТНТ, СТС, РЕН ТВ, «Первый», «Россия 1», «Россия 2», «НТВ+ Футбол» та «НТВ+ Футбол 2».

Нині з кабельними операторами точаться переговори, зауважила у коментарі для Радіо Свобода керівник департаменту корпоративних зв’язків холдингу Маріанна Коніна.

«Просили припинити незаконну трансляцію програм, але у нас є ексклюзивні права на трансляцію такого контенту на території України. Говорити про якусь масову реакцію зарано, бо кожен випадок індивідуальний. Знаємо, що деякі оператори припинили трансляцію цих каналів у своїх мережах», – зауважує речниця холдингу.

Через незаконну трансляцію можна позбавити ліцензії оператора – але через рік

Переважну більшість названих каналів не можна транслювати в Україні, але є багато кабельних операторів, які для залучення аудиторії вдаються до порушень законодавства і транслюють їх, говорить заступник голови Національної ради з питань телебачення та радіомовлення Лариса Мудрак. За її словами, рада як національний регулятор моніторить порушення та виносить попередження.

«Санкція за такого роду порушення фактично може сприяти вилученню ліцензії у того чи іншого провайдера чи кабельника лише у випадку, коли таких попереджень накопичиться не менше трьох. Тоді Нацрада може передавати до суду питання про позбавлення ліцензії, – пояснює Мудрак. – Якщо рахувати це в практичному вимірі, то для позбавлення ліцензії за такого роду порушення, як трансляція неадаптованого каналу, потрібно в часі не менше року».

Конфлікти із мовниками щодо захисту власних авторських прав в українських телеканалів виникали і раніше. Зокрема, через право на трансляцію «Євробачення» у 2009-му «Перший національний» судився із кабельними операторами, які транслювали конкурс на російських каналах, що «переманювало» частину глядачів, пригадує заступник головного редактора «Телекритики» Мар’яна Закусило.

«Національна телекомпанія вимагала відшкодувати матеріальні збитки, яких вона зазнала через це. Але, власне, вона програла суд у 2009 році», – зауважує Мар’яна Закусило.

Також, за словами медіа-експерта, зараз телеканали намагаються якось унормувати і легалізувати свої відносини з інтернет-майданчиками, щоб зменшити частку піратського контенту.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG