Доступність посилання

ТОП новини

Керівник ООН виступив проти «каральної акції» в Сирії


Пан Ґі Мун на прес-конференції у штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку, 3 вересня 2013 року
Пан Ґі Мун на прес-конференції у штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку, 3 вересня 2013 року
Генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун попередив у вівторок, що будь-яка «каральна» акція проти Сирії може призвести до нового кровопролиття у громадянській війні в цій країні.

Водночас він наголосив, що в разі, якщо використання хімічної зброї в перебігу цієї війни остаточно підтвердиться, Рада безпеки ООН буде зобов’язана вжити заходів проти такого ймовірного «кричущого воєнного злочину».

За його словами, до середи зразки з Сирії, зібрані там інспекторами ООН із хімічної зброї, мають надійти до лабораторій, які їх досліджуватимуть. При цьому генсекретар ООН наголосив, що не можна ставити під загрозу науково визначені терміни цих досліджень, необхідні для точності аналізів. Як тільки висновки щодо можливого використання хімічної зброї під Дамаском минулого місяця будуть зроблені, сказав Пан Ґі Мун, він відразу ж повідомить про них Раду безпеки і країни-члени ООН.

Президент США Барак Обама, виступаючи раніше у вівторок у Білому домі на зустрічі з конгресовими лідерами обох партій в обох палатах Конгресу, висловив упевненість, що зможе домовитися з Конгресом про ухвалення резолюції, яка дасть згоду на втілення його плану здійснити «обмежену» воєнну акцію в Сирії. Лідери обох партій у Палаті представників, учасники зустрічі з президентом, уже висловили підтримку пропозиції Обами. На голосування в повному складі обох палат Конгресу очікують на початку наступного тижня.

США і Франція вже оприлюднили дані розвідок, із яких має випливати, що в Сирії 21 серпня був завданий хімічний удар проти цивільного населення, і його вчинили війська уряду країни. При цьому, за даними США, загинули понад 1 тисячу 400 людей, а, за даними Франції, понад 280.

Сирія категорично відкидає це. Її фактичний союзник Росія заявляє, що розвідувальні дані Заходу для неї непереконливі, а Китай, який разом із Росією блокує заходи проти влади Сирії в Раді безпеки ООН, закликає дочекатися результатів розслідування інспекторів ООН у Сирії – мандат яких не передбачає визначати винних у можливому використанні хімічної зброї.
XS
SM
MD
LG