Доступність посилання

ТОП новини

У Харкові терміново відкрили меморіальну дошку Юрієві Шевельову


Юрій Шевельов (1908–2002)
Юрій Шевельов (1908–2002)
У Харкові у вівторок пізно ввечері терміново відкрили меморіальну дошку видатному мовознавцеві Юрієві Шевельову, оскільки міська влада має намір у середу скасувати своє рішення про її встановлення, повідомив Радіо Свобода один із членів громадського оргкомітету зі вшанування 105-ї річниці від народження Юрія Шевельова Кость Черемський.

За його словами, пам’ятну дошку на будинку, де жив Юрій Шевельов до 1943 року, планували урочисто відкрити в четвер. На її встановлення є всі необхідні офіційні дозволи від топонімічної комісії та управлінь муніципалітету, каже він. Але, коли дошку почали встановлювати, протест заявив «антифашистський комітет Харкова». На думку антифашистів, увічнення пам’яті Шевельова в Харкові обурює ветеранів Великої вітчизняної війни, бо Юрій Шевельов, стверджують вони, за часів нацистської окупації «став на бік гітлерівців» і разом із ними виїхав із Харкова у лютому 1943 року, перед першим звільненням міста радянською Червоною армією.

Іще один член оргкомітету зі вшанування пам’яті мовознавця, ініціатор встановлення меморіальної дошки професор Ігор Муромцев, який особисто товаришував зі всесвітньо відомим філологом, заперечує причетність Шевельова до гітлерівців, а тим паче до їхніх ідей.

«Він був антибільшовиком, це зрозуміла річ, але він не був фашистом. Він сам про це казав. Ніякої підтримки німецькій владі він не надавав», – наголосив Радіо Свобода Муромцев.

Встановлення меморіальної дошки під світлом фар машини та ліхтарів мобільних телефонів Кость Черемський пояснює бажанням зупинити процес знесення щойно встановленого пам’ятного знаку.

«Це екстремальне, вимушене відкриття дошки. Але те, що ми отримали термінову інформацію про те, що готується рішення скасувати ухвалу про встановлення меморіальної дошки Юрієві Шевельову – це нас насторожило, змусило нас діяти на випередження», – розповів Черемський.

За його твердженням, кожна літера тексту і рисочка цієї дошки була звірена з чиновниками мерії. Громадою були зібрані близько 16 тисяч гривень. А тепер, каже він, у середу вранці міська топонімічна комісія розглядатиме питання про скасування пункту про встановлення меморіальної дошки Юрієві Шевельову.

Через пізній час коментарів від міських посадовців узяти не вдалося.
XS
SM
MD
LG