Доступність посилання

ТОП новини

Кількість біженців із Сирії перевищила 2 мільйони


ООН каже, що кількість сирійських біженців перевищила 2 мільйони
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:14 0:00

ООН каже, що кількість сирійських біженців перевищила 2 мільйони

Лондон – Сирійці становлять зараз найбільшу у світі групу біженців, заявив верховний комісар ООН у справах біженців Антоніу Ґутерріш. У кількох країнах регіону опинилися вже понад два мільйони людей із Сирії. Але удвічі більше сирійців стали біженцями у власній країні. Тим часом США, Франція та деякі інші держави заявляють про потребу застосування сили для тиску на режим Башара Асада.

Повідомлення ООН про те, що кількість сирійських біженців у сусідніх країнах лише за шість місяців подвоїлося і перевищило два мільйони, змушує міжнародну спільноту реагувати. «Жахливою віхою» назвала двомільйонну цифру представниця Єврокомісії Кристаліна Георгієва, наголосивши, що понад половина біженців – діти. Лише Ліван вже прийняв 700 тисяч сирійців. Чимало біженців також в Іраку, Туреччині, Йорданії тощо.

Верховний комісар ООН у справах біженців Антоніу Ґутерріш наголосив в інтерв’ю британському телебаченню, що країни регіону самостійно не спроможні допомогти втікачам з Сирії, бо, наприклад, Йорданія не має достатньо навіть води для забезпечення власного населення. Антоніу Ґутерріш також заявив, що очікує погіршення ситуації.

Упродовж останніх двох місяців ми бачимо подальшу ескалацію війни. Ми готові до інших форм ескалації у майбутньому
Антоніу Ґутерріш
«Упродовж останніх двох місяців ми бачимо подальшу ескалацію війни. Ми готові до інших форм ескалації у майбутньому», – сказав представник ООН у відповідь на зауваження про те, що деякі лідери, зокрема, керівники США та Франції, закликають до силового тиску на уряд Асада, щоб змусити його до політичного розв’язання проблеми.

США мають план ударів

Упевненість у тому, що застосування сили допоможе зупинити громадянську війну в Сирії, висловлює мало хто, і британський парламент минулого тижня проголосував проти участі країни в можливих бойових операціях. Але президент США Барак Обама раніше заявив, що застосування хімічної зброї в Сирії буде тією червоною смугою, перетин якої змусить Вашингтон до дій. У ці дні тривають активні консультації між адміністрацією Обами та американським Конгресом.

Після зустрічі з представниками обох партій Конгресу США у вівторок Обама заявив, що план бойових дій вже розроблений. За його словами, дії будуть обмежені, не передбачатимуть відрядження військових до Сирії й матимуть на меті зменшення військових ресурсів режиму Асада.

Прем’єр-міністр Франції Жан-Марк Еро повідомив, що у середу на цю тему дебатуватиме парламент у Парижі.

«Остаточне рішення ухвалюватиме президент після того, як сформується міжнародна коаліція. Лише з її боку може пролунати суворе застереження, щоб диктатор Башар Асад більше не застосовував хімічну зброю проти власного народу», – сказав французький прем’єр.

Канцлер Німеччини Анґела Меркель вже наголосила, що «Німеччина не братиме участі у військових діях проти Сирії». Але Меркель також говорила про участь Німеччини в «міжнародній реакції», яку західні політики намагаються узгодити попри різкі заперечення Росії, що фактично стоїть на боці режиму Асада.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG