Доступність посилання

ТОП новини

МЗС Польщі: Росія співвідповідальна за виникнення арсеналу хімічної зброї у Сирії


Радослав Сікорський
Радослав Сікорський
Радослав Сікорський, міністр закордонних справ Польщі, відстоює своє твердження про те, що Росія як спадкоємиця СРСР співввідповідальна за виникнення арсеналу сирійської хімічної зброї.

Ці слова Сікорського з інтерв’ю для французького видання Le Monde прокоментувало МЗС Росії. Російське зовнішньополітичне відомство заявило, що хімічну промисловість Сирії, яка виникала у 1970–1980-і роки, допомагав створювати не СРСР, а країни Заходу.

На заяву Росії Радослав Сікорський відповів у соціальній мережі Twitter. Польський міністр посилається на розсекречений звіт ЦРУ з 1983 року. У цьому документі американської розвідки йдеться про те, що в 1970-і роки Радянський Союз постачав до Сирії технології, пов’язані з використанням хімічної зброї, і допомагав підготувати персонал, який обслуговував ці технології.

Наприкінці серпня в інтерв’ю Le Monde міністр Сікорський висловив думку, що Росія повинна допомогти в організації перемовин між сирійською владою й опозицією. Зокрема, він сказав: «Росія має додаткові причини, щоб відчувати себе співвідповідальною за сирійський арсенал, бо це або радянська зброя, або ж створена завдяки радянським технологіям».

У Сирії понад два роки триває громадянська війна. Західні держави висловлюють упевненість у тому, що урядові сили в Сирії застосували хімічну зброю, внаслідок чого 21 серпня загинули сотні людей. Президент Башар Асад заперечує ці звинувачення. Захід обговорює можливу воєнну операцію в Сирії, проти виступають Росія і Китай.
XS
SM
MD
LG