Доступність посилання

ТОП новини

Проблема Нагірного Карабаху вплинула на рішення Вірменії щодо Митного союзу – Кінах


Анатолій Кінах
Анатолій Кінах
Проблема Нагірного Карабаху була серед чинників, які вплинули на оголошення президентом Вірменії Сержем Сарґсяном рішення про приєднання його країни до Митного союзу. Про це в коментарі Радіо Свобода заявив заступник голови фракції Партії регіонів Анатолій Кінах.

«Я впевнений, що тут інтегрально збігаються багато інтересів Вірменії, починаючи з її географічного розташування, бо в неї достатньо складне географічне розташування з точки зору виходу на зовнішній простір, і завершуючи безумовно дуже болючими питаннями, які стосуються Карабаху тощо. Я впевнений, що це також було чинником, який вплинув на таку заяву президента Вірменії в контексті вступу в Митний союз», – сказав Кінах.

Водночас, за його словами, Республіка Вірменія – це незалежна держава, яка має відповідно до міжнародних стандартів і національного законодавства право самостійно визначати свій стратегічний зовнішньополітичний, зовнішньоекономічний курс. «Тому я впевнений, що ставлення до таких рішень з боку як України, так і міжнародної спільноти, має бути дуже толерантним. Тим більше, що президент Вірменії Серж Сарґсян заявив, що Республіка Вірменія вступить у Митний союз у тому числі з подальшим поглибленням інтеграції в рамках Євразійського економічного союзу», – сказав регіонал.

Щодо майбутніх відносин між Україною і Вірменією, Кінах наголосив, що вони «завжди будуть доброзичливими».

Вчора під час візиту до Росії вірменський президент Серж Сарґсян заявив, що Вірменія вирішила вступити до Митного союзу, до якого входять Росія, Казахстан і Білорусь.

Між Азербайджаном і Вірменією триває протистояння через Нагірний Карабах, населений переважно вірменами регіон Азербайджану, який односторонньо проголосив свою незалежність. На фактичному кордоні між Нагірним Карабахом і рештою Азербайджану час від часу спалахують перестрілки і гинуть люди. У Баку вважають, що Вірменія окупувала цей регіон.

Самопроголошеної «незалежності» Нагірного Карабаху формально не визнає жодна держава світу, зокрема, й Вірменія, хоча фактично Єреван надає цьому сепаратистському регіонові Азербайджану всіляку підтримку. На початку 1990-х років унаслідок війни, яку провели вірмени Нагірного Карабаху за підтримки Вірменії, Азербайджан втратив контроль над більшою частиною цього регіону і ще над значною частиною своєї території поза ним.
XS
SM
MD
LG