Доступність посилання

ТОП новини

Янукович переконав регіоналів голосувати за євроінтеграційні закони – експерт


Київ – Верховна Рада готова ухвалити низку законопроектів, необхідних для підписання угоди про асоціацію з Європейським союзом. Про це заявляють і провладні, й опозиційні депутати. Утім, з їхніх коментарів випливає, що парламентські меншість та більшість не мають спільних поглядів на зміст майбутніх законів. Крім того, помітні розбіжності у підходах до виконання умов підписання угоди як між опозиційними фракціями, так і всередині фракції Партії регіонів.

У четвер парламент ухвалить низку ключових законопроектів, необхідних для євроінтеграції України, заявив голова фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк після засідання робочої групи у голови Верховної Ради Володимира Рибака з участю керівників парламентських фракцій, голів парламентських профільних комітетів, представників Кабінету міністрів та Ради національної безпеки і оборони.

Буде розглянуто і прийнято принаймні 5 ключових законопроектів
Арсеній Яценюк
«Є спільна позиція української влади і української опозиції щодо необхідності підписання угоди з Європейським союзом. Буде розглянуто і прийнято принаймні 5 ключових законопроектів», – зазначив Яценюк.

П’ять обіцяних законопроектів

Так, стосовно внесення змін до Конституції щодо незалежності суддів Яценюк запевнив, що опозиція підтримає законопроект, запропонований регіоналами.

Щодо законопроекту про виконання судових рішень учасники засідання дійшли згоди щодо вилучення прикінцевих положень закону, які давали можливість Кабінетові міністрів уникати виплат за боргами держави перед громадянами, розповів голова фракції «Батьківщина».

Він також повідомив, що депутати домовилися внести зміни до Кримінально-виконавчого кодексу щодо покращення умов утримання громадян під вартою та у в’язниці.

У четвер також ухвалять зміни до закону про єдиний митний тариф, відповідно до зобов’язань України в рамках економічних протоколів зі Світовою організацією торгівлі, переконує Яценюк.

Крім того, він повідомив, що стосовно внесення змін до Конституції про повноваження Рахункової палати опозиція поставила вимогу про пропорційне представництво в цьому органі влади й опозиції, і в такому випадку меншість дасть голоси для ухвалення відповідного законопроекту.

Вибори у проблемних округах повинні відбутися до саміту – Ковальчук

Верховна Рада може у четвер розглянути також законопроект про призначення виборів у п’яти проблемних округах, припускає Арсеній Яценюк. За його словами, опозиція згодна призначити ці вибори на грудень нинішнього року.

Утім, в УДАРі наполягають на тому, що вибори мають пройти значно раніше, наголошує заступник голови цієї фракції Віталій Ковальчук.

«Вибори у проблемних округах повинні відбутися до саміту, який відбудеться у Вільнюсі в листопаді цього року. Ми не виключаємо, що будуть використовуватися механізми фальсифікацій, адміністративного ресурсу. У нас це викликає занепокоєння, тому будемо наполягати», – зауважує Ковальчук.

«Лише технічне питання – явка народних депутатів»

На зустрічі у спікера Володимира Рибака обговорювалася явка депутатів у день голосування за євроінтеграційні закони. Про це журналістам сказав депутат від Партії регіонів, голова регламентного комітету Володимир Макеєнко.

Робимо все для того, щоб явка народних депутатів була майже 100 відсотків
Володимир Макеєнко
«Ми робимо все для того, щоб явка народних депутатів була майже 100 відсотків, і звертаємося до опозиції. Ми впевнені у тому, що євроінтеграційні закони будуть проголосовані. Лише технічне питання – явка народних депутатів. Наші будуть голосувати 100 відсотків», – наголошує Макеєнко.

Колесніченко і Шуфрич передумали і будуть голосувати «за»

Голосувати за євроінтеграційні закони вже готові й регіонали, відомі проросійською позицією, зокрема, Вадим Колесніченко.

«Було б дивно не підтримати закону, який говорить про боротьбу з корупцією, підвищення соцстандартів і про те, щоб правосуддя в нас, нарешті, було чесним», – запевняє Колесніченко.

Водночас член фракції Партії регіонів Нестор Шуфрич зазначив, що він також має намір проголосувати за євроінтеграційні закони, але продовжить агітувати за Митний союз.

Не виключаю, що у парламенті з’явиться об’єднання депутатів за співробітництво з Митним союзом
Нестор Шуфрич
«Я не виключаю, що у парламенті з’явиться об’єднання депутатів за співробітництво з Митним союзом. Але це нормальна практика, і це в жодному разі не пов’язано з виходом із фракції», – каже Шуфрич.

Проросійських регіоналів переконав Янукович – Палій

Регіоналам, які не сприймають євроінтеграцію, довелося змінити тон своїх заяв через наполягання президента Віктора Януковича, відзначає політолог Олександр Палій.

«Для Януковича піти на поводу у якихось там депутатів достатньо маргінальних – це було б кінцем «залізного господаря», повною втратою обличчя. Тому Янукович був зобов’язаний поставити їх на місце», – зазначає Палій.

Крім того, зауважує політолог, найбагатші члени Партії регіонів, як і фінансові донори цієї політичної сили, можуть бути більше зацікавлені в інтеграції до Європи, оскільки розуміють, що там їхні капітали будуть захищені значно надійніше, ніж у Митному союзі.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG