Доступність посилання

ТОП новини

Харківська влада з’ясовуватиме, чи «фашист» Шевельов


Пам’ятна дошка Юрію Шевельову (фото: maidanua.org)
Пам’ятна дошка Юрію Шевельову (фото: maidanua.org)
Харків – Топонімічна комісія Харківської міської ради ухвалила рішення про з’ясування обставин діяльності мовознавця Юрія Шевельова у роки нацистської окупації. Однак поціновувачі внеску Шевельова в утвердження української мови як окремого феномену на слов’янських теренах ще 3 вересня увечері терміново відкрили меморіальну дошку його пам’яті.

Під час екстреного засідання топонімічної комісії Харківської міської ради 4 вересня було ухвалено рішення звернутися до СБУ та міжнародних інстанцій для з’ясування обставин діяльності Юрія Шевельова під час нацистської окупації Харкова.

Не лише суперечки та галас, а й припущення про співпрацю Шевельова з нацистами у 1941–1943 роках позначили засідання топонімічної комісії.

За словами заступника голови топонімічної комісії Олексія Хорошковатого, незадовго до запланованого на 5 вересня відкриття меморіальної дошки Шевельову до комісії звернувся Харківський антифашистський комітет із вимогою не допустити встановлення дошки.

«Ось газета, в якій співпрацював Шевельов, яка фінансувалася німецько-фашистськими загарбниками і яка пропагувала знищення людей іншої національності. Я доручив переглянути матеріали і ми з’ясуємо, що писав він», – каже Нісон Ройтман, голова Харківського антифашистського комітету, вказуючи на тогочасну газету «Нова Україна».
Екстрене засідання топонімічної комісії у Харкові
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:44 0:00

Саме прочитати, і то дуже уважно, публікації Юрія Шевельова порадив харківським антифашистам професор кафедри Української літератури Харківського національного університету Ігор Муромцев. Професор товаришував із Шевельовим й наголосив, що той писав лише на мовознавчі теми.

«Він був антибільшовиком, це зрозуміла річ, але він не був фашистом. Він сам про це казав. Ніякої підтримки німецькій владі він не надавав», – сказав Муромцев Радіо Свобода.

Екстремальне відкриття дошки пам’яті

Правозахисник Ольга Багалій, правнука відомого історика Дмитра Багалія, погоджується із проведенням експертизи, щоб усі могли переконатися, що Юрій Шевельов не поділяв нацистських поглядів. Вона переконана, що в архівах СБУ слідчої справи на «колабораціоніста Шевельова» немає.
Встановлення пам'ятної дошки Юрію Шевельову (фото: maidanua.org)
Встановлення пам'ятної дошки Юрію Шевельову (фото: maidanua.org)

На думку заступника голови міської топонімічної комісії Олексія Хорошковатого, рішення про дозвіл на встановлення меморіальної дошки два роки тому було передчасним, бо комісія брала до уваги лише наукові досягнення Юрія Шевельова як професора Гарвардського, Колумбійського та інших європейських університетів, президента Української вільної академії наук у США, академіка НАН України та лауреата Шевченківської премії. Тепер вже ситуація інша, вирішила комісія.

«Із врахуванням ситуації, що склалася, рекомендувати виконавчим органам Харківської міської ради зібрати додаткову інформацію з питання Юрія Шевельова, звернувшись до СБУ і до міжнародних інституцій щодо з’ясування наявності чи відсутності фактів причетності Шевельова до гітлерівської влади та ідей фашизму», – повідомив після голосування членів топонімічної комісії Хорошковатий.

Передбачивши таке рішення комісії, оргкомітет із вшанування 105-ї річниці від дня народження всесвітньо відомого науковця вирішив ще 3 вересня пізнього вечора терміново зібрати націонал-патріотичну громаду Харкова і встановити пам’ятну дошку Юрію Шевельову.
Пам’ятну дошку Шевельову відкрили вночі у Харкові
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:34 0:00

«Це екстремальне, вимушене відкриття дошки», – заявив під час зібрання один із членів оргкомітету Кость Черемський.

Тепер дошку можуть демонтувати лише за рішенням суду. В інший спосіб зробити це буде важко, бо біля дошки цілодобово чергують добровольці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG