Доступність посилання

ТОП новини

Кримські регіонали завалили школи «днєвніками» без сертифікатів і вихідних даних


«Дневник крымского школьника»
«Дневник крымского школьника»
Сімферополь – Органи освіти Криму поширюють в школах автономії несертифіковані щоденники з партійною символікою і без вихідних даних, повідомила громадська організація «Український дім». Її голова Андрій Щекун заявив, що вимагатиме офіційного розслідування факту розповсюдження серед дітей несертифікованої друкованої продукції, що може бути небезпечною для дітей. Тим часом у Міністерстві освіти автономії кажуть, що не мають стосунку до друку щоденників, а лише розробили їхній макет.

До початку нового навчального року в Криму видали «Дневник крымского школьника» («Щоденник кримського школяра»), і це спричинило скандал. За повідомленням урядової «Кримської інформаційної агенції», щоденник вийшов накладом 180 тисяч примірників, і його отримають усі кримські школярі з 1-го по 11-й клас.
Регіонали вручають «Дневник крымского школьника» (фото офіційного сайту Партії регіонів)
Регіонали вручають «Дневник крымского школьника» (фото офіційного сайту Партії регіонів)

Його обкладинка зроблена в кольорах і в стилі Партії регіонів, з портретом президента Віктора Януквича, прем’єр-міністра автономії Анатолія Могильова і кримських народних депутатів України від Партії регіонів. Окремо подано звернення до школярів міністра освіти і науки України Дмитра Табачника.

Школярі відмовляються від подарунку

У щоденнику коротко викладена історія Кримського півострова, правда, без будь-якої інформації про депортацію кримськотатарського народу 1944 року, згадується кілька відомих місцевих спортсменів, а також подаються розповіді про визначні кримські пам’ятки історії, архітектури і природи, втім, як помітили фахівці, деякі з помилками. Крім того, зображена в щоденнику символіка автономії помилково названа державною.

Але не лише помилки і відсутність інформації про депортацію стали причиною того, що школярі українських і кримськотатарських шкіл та класів почали відмовлятися від подарунку. Як розповів голова громадської організації «Український дім» Андрій Щекун, учні україномовних класів однієї з бахчисарайських шкіл зібрали всі «днєвнікі» і відправили поштою міністрові Дмитру Табачникові з нагадуванням, що вони вчаться державною мовою.​

​Голова Батьківської ради Української гімназії Сімферополя Валентина Самар каже, що батьки школярів побачили за цим подарунком не лише не зовсім вдалий піар-хід Партії регіонів. «Ми бачимо також велику неповагу до різноманіття мовного, культурного та етнічного, яке існує в Криму, не кажучи вже про те, що є стандарти, які вимагаються законами про мову, про освіту і так далі», – зазначила Валентина Самар. Вона також повідомила, що традиція, за якою усі учні школи-гімназії отримують власні україномовні щоденники гімназиста, за рішенням батьківських зборів, у цьому навчальному закладі збережеться.​
В Українській гімназії Сімферополя видають власний щоденник для школярів
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:44 0:00
Водночас Валентина Самар вважає, що спроби Партії регіонів просувати свій партійний бренд і популяризувати своїх функціонерів серед школярів виглядають як намагання монополізувати ще й освітню сферу.​
Прокуратура має відреагувати і захистити дітей – громадський активіст

Міністр освіти і науки Криму Наталя Гончарова визнає, що міністерські фахівці розробили макет «Дневника крымского школьника» російською мовою на замовлення місцевих регіоналів, але спростовує, що за бюджетні кошти.

«Ми за клопотанням Партії регіонів, на прохання депутатів кримських щоденник цей розробляли. Сьогодні я думаю, що макет цей ми перекладемо і запропонуємо для українських класів надрукувати українською мовою. Це не буде проблемою», – повідомила міністр освіти Криму.

Окрім цього, не відомо, чи відповідає цей «днєвнік» державним санітарним нормам і правилам, гігієнічним вимогам щодо поліграфічної продукції для дітей. Тобто він, можливо, є небезпечним для школярів
Андрій Щекун
Разом з тим, Андрій Щекун каже, що мова і партійна агітація у шкільних щоденниках від Партії регіонів – не єдині і не головні порушення чинного законодавства. Він звертає увагу, що на цій друкованій продукції немає вихідних даних, не відомо, де і хто видавав та яким накладом. «Окрім цього, не відомо, чи відповідає цей «днєвнік» державним санітарним нормам і правилам, гігієнічним вимогам щодо поліграфічної продукції для дітей. Тобто він, можливо, є небезпечним для школярів», – припускає громадський активіст.

Андрій Щекун, син якого вчиться в україномовному класі і теж отримав дивний подарунок, повідомив, що «Український дім» звернувся до прокуратури автономії з вимогою відреагувати на грубі порушення законодавства і вилучити всі незаконно передані до шкіл щоденники.

Но офіційному сайті кримської організації Партії регіонів повідомляється, що акція передачі «Дневников крымского школьника» проходить «по всьому Криму за ініціативою голови Кримської республіканської організації Партії регіонів Анатолія Могильова». Прес-секретар прем’єра Могильова Віолетта Лісіна сама не була готова прокоментувати ситуацію, але пообіцяла, що її шеф після повернення з Києва дасть відповіді на всі претензії громадськості.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG