Доступність посилання

ТОП новини

Обама шукає міжнародної підтримки для удару по Сирії


За офіційним повідомленням, президент США прибув у столицю Швеції Стокгольм, щоб обговорити проблеми Арктики та питання взаємної торгівлі. Але всі розуміють, що головною темою порядку денного Барака Обами є Сирія.

Перед відльотом на три дні до Європи та Росії, Обама заручився підтримкою лідерів партій у Конгресі щодо рішення застосувати силу проти режиму Башара аль-Асада.

Тепер він намагається знайти міжнародну підтримку. Президент Франції Франсуа Оланд вже визначився. Якщо США вдарять по Сирії, французька армія підтримає цей крок. Оланд вірить, що на саміті Великої двадцятки у Росії більше націй приєднається до коаліції.

«Коли стається масове вбивство з використанням хімічної зброї, коли світ про це знає, коли є докази того, що сталося, і хто винен у цьому злочині – світ мусить реагувати. Сьогодні, разом з президентом Німеччини, ми засуджуємо те, що сталося. При цьому ми сподіваємось, що стосовно Сирії буде знайдене політичне рішення», – сказав він.

Президент Німеччини Йоахім Ґаук заявив, що його країна проти одноосібного удару США по Сирії і закликав світових лідерів прийняти узгоджене рішення: «Канцлер Анґела Меркель вірить, що на зустрічі Великої 20 міжнародна спільнота зможе погодити спільні кроки та адекватну відповідь відносно Сирії».

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун, який також збирається на саміт 20-ки у Санкт-Петербурзі, застеріг США не починати жодних військових дій проти Сирії, поки там працюють експерти ООН. Вони мають сказати, чи була використана хімічна зброя 21 серпня, під час атаки на позиції повстанців у передмісті Дамаска. Якщо такі докази будуть, каже Пан Гі Мун, це буде грубим порушенням міжнародних норм, на яке світ мусить відреагувати.

Ми мусимо покласти край злочинам у Сирії
Пан Гі Мун
«Ми мусимо покласти край злочинам у Сирії. Але ми мусимо уникнути подальшої мілітаризації конфлікту і відновити пошук політичного рішення. Ми мусимо зважити, які наслідки матимуть військові дії у Сирії на спроби знайти політичне рішення, яке може зупинити кровопролиття і врегулювати конфлікт», – зауважує Пан Гі Мун.

Сирія заперечує, що застосувала хімічну зброю проти повстанців. На боці Башара аль-Асада продовжує стояти Росія. Президент Володимир Путін сумнівається, що хімічну атаку проти цивільних здійснив Асад. Він пообіцяв допомогти уряду Асада зброєю, щоб зупинити агресію США.

«У нас є контракт на постачання ракетних комплексів С300. Ми окремі компоненти поставили, але повністю поставка не завершена. Ми поки її призупинили. Але якщо ми побачимо, що вживаються якісь кроки, пов’язані з порушенням чинних міжнародних норм, то ми подумаємо, що нам робити у майбутньому, в тому числі з постачанням такого виду озброєнь в окремі регіони світу», – сказав Володимир Путін.

Я не встановлював червоної лінії, за яку не можна заступати. Світ встановив таку межу. Світ визначив червону лінію, коли уряди країни, які становлять 98 відсотків населення світу, підписали угоду про невикористання хімічної зброї навіть під час війн
Барак Обама
Президент США каже, що у нього є стовідсоткові докази того, що саме Асад стоїть за хімічною атакою проти цивільних. А оскільки робота Ради Безпеки ООН, яка мала б відреагувати на дії уряду Асада, заблокована Росією, США змушені діяти самостійно:

«По перше, я не встановлював червоної лінії, за яку не можна заступати. Світ встановив таку межу. Світ визначив червону лінію, коли уряди країни, які становлять 98 відсотків населення світу, підписали угоду про невикористання хімічної зброї навіть під час війни. Це не мій авторитет зараз перевіряється. Авторитет світової спільноти зараз перевіряється. Ми мусимо бути послідовними і дотримуватися міжнародних норм. Коли світ бачив відеокадри, де понад 400 дітей загинули від газу, всі висловили обурення – як це могло статися у сучасному світі. Це сталося тому, що уряд вирішив застосувати цю зброю проти цивільного населення. Питання тепер до нас, чи готова міжнародна спільнота реагувати на таке порушення міжнародних норм», – наголосив Барак Обама.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG