Доступність посилання

ТОП новини

Чи допоможе Брюссель знайти Києву газову альтернативу?


©Shutterstock
©Shutterstock
Брюссель – Україна продовжує розробляти маршрути реверсного постачання газу з Німеччини, Угорщини, Польщі, Румунії та Словаччини. У той час як словацькі постачальники твердять, що Україна ще не готова отримувати реверсний газ із їхньої території, серед європейських експертів немає єдиної думки щодо спроможності Брюсселя допомогти Києву в пошуках альтернативи дорогому російському паливу.

Київ шукає шляхи постачання газу від європейських партнерів і вже має у цих пошуках деякі досягнення. Дешевший газ із Польщі та Угорщини й частково з Німеччини вже надходить до українського споживача.

Диверсифікація постачань газу в Україну шляхом реверсу із європейських країн відкриває перспективу входження в європейську систему спотової (біржової) торгівлі природним газом
Едуард Ставицький
«Диверсифікація постачань газу в Україну шляхом реверсу із європейських країн відкриває перспективу входження в європейську систему спотової (біржової) торгівлі природним газом», – заявляє міністр енергетики Едуард Ставицький.

За його словами, це ще й «забезпечить залучення європейських компаній у енергетичний сектор України».

Зустрівшись у Брюсселі із єврокомісаром з питань енергетики Ґюнтером Еттінґером, український міністр обговорив можливості реверсу словацькою трубою, яка частково контролюється російським «Газпромом». Як пояснюють експерти у Брюсселі, Київ за допомогою Єврокомісії намагається переконати словаків отримати більше контролю над своєю мережею або ж збудувати гілку газогону, яким могло б постачатися блакитне паливо із Німеччини.

Цього тижня словацька газотранспортна компанія Eustream повідомила, що не має змоги постачати газ до України, оскільки не отримувала від українських партнерів усіх даних, необхідних для комерційного управління газотранспортуванням.

Єврокомісія не радитиме віддавати перевагу Україні – французький експерт

Експерт із французького Інституту міжнародних та стратегічних відносин Бастьєн Алекс вважає, що можливості Єврокомісії впливати на країни ЄС, що є давніми клієнтами російського «Газпрому», надто обмежені.

Німці задоволені російським газом і не бажатимуть у цій сфері щось змінювати. Мільйонні інвестиції у «Північний потік» два роки тому робилися не для того, щоб в 2013-му мати проблеми із росіянами
Бастьєн Алекс
«Європейська комісія не має дієвих важелів переконування держав ЄС змінювати свої енергетичні політики і не може їм диктувати свою волю. Німці задоволені російським газом і не бажатимуть у цій сфері щось змінювати. Мільйонні інвестиції у «Північний потік» два роки тому робилися не для того, щоб у 2013-му мати проблеми із росіянами. Гадаю, Єврокомісія теж не дуже хоче втручатися і радити країнам віддавати перевагу Україні, а не Росії», – каже французький експерт з енергетичної політики ЄС.

Втім, Едуард Ставицький принагідно у Брюсселі все ж зустрічався із головою німецького газотрейдера RWE Стефаном Юдішем, з яким йшла мова про подальше газопостачання в Україну і навіть підписання найближчим часом нового контракту з цією компанією.

Провідний аналітик із брюссельського Центру досліджень європейської політики Стівен Блокманс каже, що українці мають усі можливості отримати незалежність від російського імпорту.

ЄС диверсифікує імпорт енергоносіїв, намагаючись якомога більше відмежувати Росію. Зокрема, щоб попередити будь-який потенційний удар Кремля «газпромівським інструментом» по центральних та східних країнах співдружності
Стівен Блокманс
«ЄС диверсифікує імпорт енергоносіїв, намагаючись якомога більше відмежувати Росію. Зокрема, щоб попередити будь-який потенційний удар Кремля «газпромівським інструментом» по центральних та східних країнах співдружності. Тому будь-який вид об’єднання зусиль ЄС та України в пошуку енергетичної незалежності від Росії тут вітається. Україна має потенціал стати енергетично самодостатньою. Як наслідок, вона не матиме потреби в імпорті з Росії», – вважає експерт.

Віце-прем’єр Рогозін – Молдові: «надіємося, взимку не замерзнете»

А тим часом Росія, що, за висловлюваннями аналітиків використовує газ не лише як товар, а й як політичну зброю, націлила цю зброю на Молдову, яка на вільнюському саміті у листопаді планує парафувати з Євросоюзом угоду про асоціацію. Виступаючи цього тижня перед пресою в Кишиневі, російський віце-прем’єр-міністр Дмитро Рогозін неоднозначно натякнув на це.

Енергетика важлива, особливо в переддень настання холодів, зими, холодної осені. Надіємося, що ви не замерзнете
Дмитро Рогозін
«Чекаємо, що (міністр економіки Молдови) Валеріу Лазаре відвідає Москву у вересні, зустрінеться і з «Газпромом», і з міністром енергетики Росії для обговорення всіх складних питань у цій сфері. Енергетика важлива, особливо в переддень настання холодів, зими, холодної осені. Надіємося, що ви не замерзнете», – посміхаючись, підсумував представник Кремля.

Наприкінці цього місяця у Брюсселі відбудеться засідання Групи Європейської комісії з питань координації постачань газу, до участі в якій запрошені й експерти від України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG