Доступність посилання

ТОП новини

Опозиція: пропоновані президентом зміни посилюють залежність суддів


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)
Президентський варіант законопроекту про внесення змін до Конституції щодо посилення гарантій незалежності суддів не вирішує проблему політичного тиску на суддів і не має права на життя. Про це заявив заступник голови фракції «Батьківщина» Сергій Соболєв, коментуючи відповідний законопроект, який сьогодні парламент направив до Конституційного суду.

«Судді тепер будуть залежати або від органів, підконтрольних адміністрації президента, або від свавільних рішень суддівської касти, яка буде ними керувати», – цитує Соболєва сайт «Батьківщини».

Окрім того, за його словами, із законопроекту зникла стаття, якою обмежується термін перебування на посаді генпрокурора. Також народний депутат здивований тим, що у законі пропонується позбавити парламент й інші органи влади контролю за суддівською системою.

«Все, що запропоновано у цьому проекті – це спроба імітувати реформу, яка повинна забезпечити суддівську незалежність, бо це, фактично, буде незалежність суддівського корпусу від законів і Конституції», – заявив він.

Соболєв додав, що три опозиційні фракції представили альтернативний законопроект про внесення змін до Конституції щодо реформування суддівської системи.

В УДАРі також заявили, що запропоновані президентом зміни до Конституції лише посилюють залежність суддів від влади.

Як заявив ударівець Валерій Карпунцов, законопроект містить низку положень, які своєрідно інтерпретують рекомендації Венеціанської комісії. Зокрема, наголосив депутат, законопроект передбачає, що президент на підставі подання Вищої ради юстиції призначає і звільняє суддів з посад.

«Передача повноважень президенту щодо призначення, звільнення і переведення суддів ще більше розбалансує систему організації влади та непомірно посилить і без того широкі повноваження президента та залежність суддів від нього», – сказав Карпунцов.

Він також наголосив, що УДАР вважає невиправданим положення щодо збільшення граничного віку для судді до 70 років.

Сьогодні Верховна Рада України направила до Конституційного суду євроінтеграційний президентський проект закону про внесення змін до Конституції щодо посилення гарантій незалежності суддів.

За внесення цього законопроекту до порядку денного сесії та направлення до КСУ для отримання висновку проголосували 377 народних депутатів із 406, зареєстрованих у сесійній залі.
XS
SM
MD
LG