Доступність посилання

ТОП новини

Омбудсмен Росії не відповів українській колезі про стан справ рибалки Федоровича


Валерія Лутковська
Валерія Лутковська
Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська досі не має оперативної інформації від російського колеги щодо українця Олександра Федоровича, який перебуває у Росії на підписці про невиїзд і чекає на суд. Про це сьогодні повідомила омбудсмен Валерія Лутковська.

«У даному випадку я не дізналась інформації від російських колег, але дізналась від нашого дипломатичного представництва у Росії, яке абсолютно адекватно спрацювало. На моїй пам’яті це, мабуть, перший ефективний випадок роботи посольства. Інше питання, що жоден омбудсмен ніколи не втручається у процес здійснення правосуддя. Питання вини або невинуватості визначає тільки суд», – наголосила Лутковська.

Українець Олександр Федорович – рибалка, який вижив після зіткнення українського рибальського судна з російським прикордонним катером в Азовському морі 17 липня. На зустрічі з консулом України Федорович заявив, що росіяни спеціально протаранили корабель з українськими рибалками, пізніше в інтернеті з’явилось відео, яке фактично підтверджує слова українця.

Нині Федорович перебуває у Росії в очікуванні судового засідання. Генеральне консульство України у Ростові-на-Дону пропонувало російській стороні взяти його на поруки. Нині, за даними МЗС, українські дипломати підтримують з ним регулярний телефонний контакт, в тому числі з питань забезпечення медичних та побутових потреб під час перебування на території Росії.

За даними офісу омбудсмена України, українські дипломати допомагають Федоровичу сформувати так звані «лінії захисту» під час розслідування порушеної проти нього кримінальної справи.
XS
SM
MD
LG