Доступність посилання

ТОП новини

Лутковська закликає депутатів врегулювати проведення мирних зібрань


Валерія Лутковська
Валерія Лутковська
Парламентарі повинні якнайшвидше досягти згоди й ухвалити закон про мирні зібрання, заявляє Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська.

За її словами, цей документ має стати дієвим механізмом для реалізації політичних прав і свобод громадян, закріплених у Конституції.

«Ми, тобто офіс омбудсмена, останнім часом виконуємо роль майданчика для обговорення. Адже у парламенті зареєстровані два законопроекти, довкола них точаться дискусії. Наша позиція: необхідно на законодавчому рівні врегулювати моменти, які стосуються проведення мітингів і демонстрацій, де кожен з учасників, а також міліція, повинні знати, де і за що вони несуть відповідальність», – наголосила Лутковська.

Омбудсмен висловила сподівання, що народні депутати при обговоренні обох законопроектів дійдуть згоди, і що парламентарі врахують рекомендації Венеціанської комісії.

Тим часом, серед правозахисників є побоювання, що підготовлені проекти законів після їхнього розгляду Верховною Радою можуть навпаки обмежити політичні свободи українців.

Питання політичних свобод і досвід Євросоюзу обговорювали у Києві учасники міжнародної конференції омбудсменів держав «Східного партнерства» 3-5 вересня.
XS
SM
MD
LG