Доступність посилання

ТОП новини

Кримчани на війну в Сирії не їдуть, хоч їх і агітують «хізби»?


Сімферополь – Жодного підтвердження інформації про участь громадян України у збройному конфлікті в Сирії досі не було. Заява про це стала реакцією Служби безпеки України на слова посла Сирії в Україні Мохаммеда Саїда Акіля у середу на прес-конференції в Києві про те, що громадяни України воюють у Сирії на боці антиурядових сил. Водночас представники прес-служби наголосили, що «гостро реагують» на спроби агітувати кримчан «допомагати Сирії».

Прес-центр Служби безпеки України повідомив у четвер, що СБУ здійснюватиме перевірку заяв деяких політиків та іноземних дипломатів щодо можливої участі українських громадян у збройному конфлікті в Сирії. Такі заходи вже проводилися раніше, і досі жодного підтвердження ця інформація не отримала.

Разом з тим, за повідомленням СБУ, встановлено, що на території Автономної Республіки Крим прибічники організації «Хізб-ут-Тахрір» проводять серед мусульманської громади, особливо серед молоді, активну агітацію щодо надання допомоги Сирії. «Це незаконно. СБУ гостро реагує на такі випадки», – наголосили у відомстві.

Надалі українська спецслужба вживатиме всіх, передбачених чинним законодавством заходів для недопущення незаконної участі громадян України у військових діях на території інших держав, запевнили в СБУ.

«Хізб-ут-Тахрір» не агітує, але «розповідає правду» – Амзаєв

Речник кримського відділення міжнародного політико-релігійного руху «Хізб-ут-Тахрір» Фазил Амзаєв підтвердив Радіо Свобода, що прибічники його організації ведуть агітацію «проти кривавого режиму Башара Асада і на підтримку народу Сирії». Але роблять це в законний спосіб, розповідаючи «правильну інформацію про війну в Сирії».

Разом з тим, «Хізб-ут-Тахрір» у Криму не агітує і не відправляє людей кудись воювати, сказав Фазил Амзаєв. За його словами, «Хізб-ут-Тахрір» не має бойового крила, не утримує і не фінансує таборів підготовки бойовиків, а також їхню відправку на війну будь-де у світі.

Амзаєв також сказав, що «Хізб-ут-Тахрір» проводив і проводитиме публічні мирні акції на захист мусульман у Сирії і закликатиме усунути режим Башара Асада.

Торік кримські «хізби» організували в Сімферополі за участі трьох тисяч осіб мітинг проти «знищення сирійських мусульман», а 1 березня цього року під час п’ятничної молитви в Ханській мечеті Бахчисарая провели акцію «Одна умма, один прапор, одна війна».

Фазил Амзаєв також додав, що найближчим часом кримський «Хізб-ут-Тахрір» офіційно прокоментує і заяви сирійського посла, і реакцію на них українських політиків.

Не «хізби», а провладні салафіти?

У середу голова Меджлісу кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв сказав Радіо Свобода, що Меджліс проти того, щоб кримські татари воювали в Сирії, але знає один випадок, коли молодий кримчанин, прихильник «Хізб-ут-Тахрір», подався на війну і там загинув. Інформація про це з’явилася ще у квітні нинішнього року, але досі не отримала переконливого підтвердження.

Тоді ж одне з кримських інтернет-видань стверджувало, що з Криму в Сирію виїжджають переважно мусульмани, які сповідують іслам нетрадиційного спрямування – салафізм, яких інколи називають «ваххабітами».

Водночас відомо, що деякі з цих салафістських груп активно співпрацюють у земельних питаннях із кримським урядом. На ці публікації реакції СБУ досі немає.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG