Доступність посилання

ТОП новини

Чи вдалося Форуму видавців у Львові просунути українську книгу?


Київ – Цього року на ХХ Форум видавців у Львові приїдуть учасники із 23 країн. Серед них і популярний нині письменник Януш Леон Вишневський, і всесвітньо відомий філософ Зігмунт Бауман, розповіла президент ГО «Форум видавців» Олександра Коваль. Радіо Свобода з’ясовувало, що знають про форум у різних регіонах України та чи різняться там читацькі смаки.

Форум видавців у Львові цього року збере на своїх майданчиках шанувальників літератури усіх жанрів. Понад 10 тисяч книг шукатимуть своїх читачів. До того ж, окрім уже традиційних для форуму наукових та літературних дискусій, цього разу організатори влаштували своєрідний «майстер-клас» від експертів зі Швеції, Польщі, Росії, Німеччини для журналістів та літературних критиків. Навчання має завершитися підготовкою матеріалу про одну з книг, представлену на форумі.

Форум видавців у Львові просуває українську літературу в світі, але «ми не несемо на собі відповідальність за те, читають українці чи ні», каже президент громадської організації «Форум видавців» Олександра Коваль.

«Розвинуті, відповідальні перед своїм майбутнім люди завжди обирають книгу, – вважає Коваль, – але це винятково вибір самої людини».
Форум видавців у Львові просуває «свою» літературу в світі – Олександра Коваль
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:14:18 0:00
Якщо ж говорити про показники того, наскільки форуму видавців вдалося поширити українську книгу за межами України, то, за словами президента організації, «картина не така вже й погана».

«Близько 200 книжок українських авторів перекладено й видано у Польщі, в Німеччині – 90, по кілька десятків в інших країнах», – повідомила Олександра Коваль.

Як вдалося з’ясувати Радіо Свобода, про Форум видавців знають. Навіть ті, хто не читає, так чи інакше «щось чули» про форум із радіо та телебачення.

Ліну Костенко і Василя Шкляра читають і на сході, і в центрі, і на заході

Кореспонденти Радіо Свобода обійшли книгарні у різних регіонах України і опитували людей на вулицях Києва. Імена Ліни Костенко, Василя Шкляра, Сергія Жадана, Оксани Забужко, як виявилося, є тими, що об’єднують і схід, і захід, і центр.

03.09.2013
Українська книжка на Луганщині не виглядає чужою

Пролетарський Луганськ, можливо, менше читає українську літературу, аніж Львів чи Харків, але тут також люблять українську літературу далі
03.09.2013
Української літератури не вистачає у Кіровограді

Кіровоградські діти до 12 років взагалі не читають російською далі

Яких сучасних українських авторів читає молодь?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:20 0:00
Експерти ж сходяться на думці, що на уподобання читачів великий вплив має реклама, тому видавцям слід активніше просувати книги й використовувати для цього неформальні методи, як це колись зробив Іван Малкович із українським перекладом «Гаррі Поттера».
  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG